Президентството призна – имало е среща на Плевнелиев с EVN

26.03.2014 | 13:12
по статията работи: econ.bg
Фирма на Иво Прокопиев във връзки с дружеството
Президентството призна – имало е среща на Плевнелиев с EVN
Снимка: Булфото

Президентството призна за тайната завера на държавния глава с EVN. Притиснати от фактите, близо седмица след срещата във Виена на Росен Плевнелиев с изпълнителния директор на енергото Щефан Шишковиц от „Дондуков”2 потвърдиха за сгледата, която първоначално се пробваха да скрият.

До признанието се стигна, след като „Телеграф” внесе официално в деловодството на институцията въпроси до Плевнелиев защо срещата не беше обявена в програмата на визитата му в Австрия, по чие искане е била, какви са били обсъжданите теми и защитил ли е той държавния интерес. В отговор е било казано, че наистина е имало разговор между Плевнелиев и Шишковиц, но коментарите на зададените въпроси щели да бъдат дадени допълнително „в най-бърз порядък”, съобщава в. „Монитор“. Това е първото официално признание от страна, участвала в разговора. Както вече стана ясно, Щефан Шишковиц напълно отрече за срещата въпреки снимковия материал, който я доказва. Вестникът е изпратил запитване и до централата на EVN в Австрия.

Междувременно вчера лидерът на „България без цензура” Николай Бареков призова главния прокурор Сотир Цацаров да се самосезира за връзката на Плевнелиев с шефа на EVN и да разследва дали държавният глава е защитил интересите на страната в разговора си с Шишковиц.

„Разкритието за срещата показва кой е отговорен за смъртта на шест човека, които се самозапалиха през миналата зима заради високата цена на тока. Това показва също кой провали управлението на Борисов. Това е самият Борисов и Иво Прокопиев, които продадоха 33% от дяловете на енергоразпределителните дружества, както се оказва – на двойно по-ниска цена. Тук въпросът е дали Борисов и Прокопиев са прибрали комисионна от близо 100 милиона, която излиза от тази сделка", коментира Бареков.

„Аз призовавам главна прокуратура да се самосезира за връзката на Плевнелиев с шефа на EVN и да стигне до истината за това кой прибра огромната комисиона от продажбата на 1/3 от дяловете на EVN по времето на Борисов и с участието на фирмата на Прокопиев „Булброкърс” и неговия съдружник Росен Плевнелиев”, допълни той.

Лидерът на „България без цензура” изпрати отворено писмо и до лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, в което ги призова да подкрепят разследване срещу Плевнелиев и ГЕРБ и в частност кабинета „Борисов”.

„Как ще бъде обяснено участието на Росен Плевнелиев и неговия съдружник Иво Прокопиев в общи фирми по времето, когато течеше приватизацията на миноритарните дялове на ЕРП-тата? Има ли друго определение, освен конфликт на интереси, когато стане дума за посредническата дейност на контролираната от Прокопиев „Булброкърс”, която умишлено продаде държавните дялове на EVN на двойно по-ниска цена?”, пита той в писмото.

Потърсени за коментар на призива на Бареков, от прокуратурата посочиха, че според основния закон на страната те нямат правомощия да разследват президента по дела, свързани с дейността му като държавен глава. Според чл.103 на конституцията президентът и вицето му могат да бъдат разследвани за действията по време на мандата си само за държавна измяна и нарушение на основния закон, като за целта една четвърт от депутатите трябва да повдигнат обвинение, а две трети от народните представители да одобрят това и да сезират КС.

Фирмата на Прокопиев „Булброкърс”, която беше посредник при продажбата на миноритарния дял на държавата в EVN, е била свързана с австрийското дружество. Това показва проверка на в. „Телеграф”.

 

Както вече вестникът писа, през 2008 г. „Алфа финанс груп” на Иво Прокопиев подписва споразумение с австрийската „Хипо инвестмънт банк” АГ, с което финансовата институция заявява готовност да придобие 30% от дъщерното дружество на „Алфа” - „Финансиа груп”. Целта е да бъде регистрирана нова търговска банка у нас. Година по-рано пък „Финансиа груп” става и едноличен собственик на „Булброкърс”. До създаването на трезор не се стига, защото през 2010 г. Хипо инвестмънт банк, които са част от „Хипо ное груп”, се отказват от дяловете си във „Финансиа” и ги продават обратно на „Алфа”. В същото време обаче „Хипо ное груп” и EVN, чийто посредник по-късно става „Булброкърс”, са с общи собственици. Според сайта на „Хипо ное груп” от 2007 г. тя е 100% собственост на провинция Долна Австрия, която държи и 51% от акциите на EVN (чрез Noe Landes-Beteiligungs Holding според официалните данни в сайта на енергото). Това обаче означава, че за период от две години „Булброкърс” и EVN също са били свързани – чрез „Финансиа груп”, а година след формалния край на тази обвързаност – през 2011 г., дружеството на Прокопиев става и посредник при продажбата на държавния дял 33% в EVN, пише още вестникът. Любопитна подробност е, че председател на Надзорния съвет на банката пък в момента е прекият шеф на Шишковиц в EVN – Бургхард Хофер.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...