Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на ООН в Ню Йорк

24.09.2024 | 09:45
по статията работи: econ.bg
В Ню Йорк Румен Радев ще участва и в срещата на високо равнище на Глобалната коалиция срещу заплахата от синтетични наркотични вещества, която се провежда под патронажа на президента САЩ Джо Байдън
Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на ООН в Ню Йорк
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще представлява България на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН от днес, 24 септември, до 26 септември. Държавният глава ще участва в откриването на дебата: “Да не изоставяме никого: да действаме заедно за напредъка на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за настоящите и бъдещите поколения.”

В Ню Йорк Румен Радев ще участва и в срещата на високо равнище на Глобалната коалиция срещу заплахата от синтетични наркотични вещества, която се провежда под патронажа на президента САЩ Джо Байдън.

Държавният глава ще направи изказване по време на Общия дебат на 79-ата сесия на 25 септември. В програмата му е включено и участие в отбелязването на 20-ата годишнина от Истанбулската инициатива на сътрудничество – важен партньорски формат между Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и Съвета за сътрудничество в Персийския залив, договорен през 2004 година на срещата на върха на НАТО в Истанбул.

На следващия ден, 26 септември, е планирана среща на президента Радев с представители на водещи американски компании, организирана от Американо-Централноевропейската бизнес асоциация. Това събитие подчертава стремежа за укрепване на икономическите връзки между България и САЩ.

По време на работната си визита в Ню Йорк, българският държавен глава ще проведе редица двустранни срещи. Сред тях са разговори с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, както и с държавни и правителствени ръководители и представители на правителствата на различни държави и на международни организации.

В състава на българската делегация, водена от президента, са включени служебният министър на външните работи Иван Кондов и служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров. Това подчертава важността на дипломатическите и екологичните аспекти в рамките на международните дискусии.

В рамките на посещението си в САЩ Румен Радев ще бъде придружаван и от съпругата си Десислава Радева, което допълнително подчертава значимостта на визитата.

В деня преди откриването на Общия дебат на 79-та сесия на Общото събрание на ООН, външните министри на ЕС проведоха среща, на която координираха позиции по водещи теми от дневния ред. В срещата, която се проведе в Делегацията на Европейския съюз към ООН в Ню Йорк, участва и българският министър на външните работи Иван Кондов.

Основните теми на дискусиите бяха руската агресия срещу Украйна и ситуацията в Близкия изток. Първите дипломати на държавите от ЕС имаха среща и с новия министър на външните работи на Украйна Андрий Сибиха.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...