Президентът критикува управляващите за здравните вноски

01.10.2004 | 11:51
по статията работи: econ.bg
2.1 млн. души са нередовни към НЗОК

 

"В продължение на година над една четвърт от българите са подложени на постоянен груб административен натиск и заплахи, и са принудени сами да искат и да представят документи, да издирват фирми, да изясняват обстоятелства и причини, поради които за определен период от време след 2000 година в регистрите на НОИ за тях няма данни за направени здравноосигурителни вноски". Това се казва в разпространена до медиите позиция на президента Георги Първанов по повод изтичането на срока за подаване на молби за разсрочване на дължимите здравни вноски.

Със закон на няколко пъти се определят срокове за подаване на молби за разсрочено изплащане на дължимите вноски, но резултатът е нищожен. Въпреки че гражданите се редят на огромни опашки, пътуват десетки километри и изразходват много време, средства и нерви, за да вършат работата на институциите, които затова получават държавни заплати и издръжка, допълва той.

Позовавайки се на един непрецизен текст на чл. 109 от Закона за здравното осигуряван (ЗЗО), ръководството на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) издаде указания и публично заплаши, че от 1 октомври 2004 г. няма да заплаща медицинските услуги на гражданите, за които от началото на 2000 година досега не са платени повече от три месечни здравноосигурителни вноски, посочва държавният глава.

Той допълва, че мотивите и загрижеността на ръководните органи на НЗОК и Министерството на здравеопазването за по-висока събираемост и за гарантиране на повече средства в бюджета за подобряване на здравеопазването са разбираеми. Президентът заявява същевременно, че категорично не може да се приеме прилаганият подход, който може да се отрази пагубно върху живота и здравето на хората.

Той смята, че посоченият текст от закона, който е в сила още от 1 януари 2000 година, не е достатъчно основание за предприемането на подобна драстична, недостатъчно добре обмислена и репресивна акция. Президентът смята, че е еднакво опасно както бездействието на предишните ръководства на касата по събирането на вноските, така и действията по прилагането на закона от новите ръководства, които лишават от здравни права и виновните, и невинните.

За да приложи правилно закона, изпращайки на списъците на длъжниците към изпълнителите на медицинска помощ, Здравната каса трябва да има ясна представа не само за името на човека и за времето, през което не са правени вноски, но и за това дали е бил длъжен сам да се осигурява и дали той виновно не е сторил това, заявява президентът.

В НЗОК не могат или не искат да разберат, че законът не ги задължава да спират плащанията на неосигурените лица въобще, а само на тази част от тях, които са били длъжни да се самоосигуряват, и само на тази част от тях, които виновно не са го направили, посочва в позицията си Георги Първанов.

Беззаконие ще бъде, ако общопрактикуващият лекар, позовавайки се на информация от касата, откаже медицински преглед или поиска пари, за да прегледа човек, който е следвало да бъде осигуряван през определения период от държавата или от работодателя си, но те не са го направили. И не човекът следва да доказва своята невинност в този случай, а Здравната каса трябва предварително да е установила неговата вина. Точно това не е в състояние да направи сега Здравната каса поради липсата на адекватен административен капацитет и на информационни възможности, заявява държавният глава.

Междувременно управителят на НОИ Йордан Христосков съобщи по Би Ти Ви, че към момента нередовни към НЗОК са 2.1 млн. души. До 31. 12. 2004 г. е последният срок за плащане на задълженията, а до 1 октомври бе крайният срок за разсрочване на дължимите здравни вноски", припомни той. Според Христосков, това е абсолютно достатъчен срок за издължаване. /dnevnik.bg

ECON.BG

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...