Президентът наложи вето върху Закона за чужденците

07.11.2013 | 17:15
по статията работи: Ралица Стоянова
Плевнелиев не е съгласен чужденци да получават право на постоянно пребиваване срещу 1 млн. лева
Президентът наложи вето върху Закона за чужденците

Президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в Народното събрание промени в Закона за чужденците в България, приети на 24 октомври. С приетия закон се променя и Законът за българското гражданство.

С промените се създава възможност чужденец, гражданин на трета страна извън Европейския съюз, да получи право на постоянно пребиваване в България, ако е вложил сумата от 1 млн. лева  в българска лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление със срок не по-кратък от 5 години.

Приетата разпоредба не е нова. Този текст действаше до началото на 2013 г., когато бе отменен по съображения за защита на националната сигурност и поради предоставени данни от службите за сигурност за съществуващи порочни практики за заобикаляне на закона, съобщават от пресцентъра на президента.

Приетите в края на октомври промени не предотвратяват възможността чужденец, който е получил право на постоянно пребиваване чрез вложение от 1 млн. лева, впоследствие да ползва тази сума като обезпечение при кредит. Паричните средства, получени чрез кредит, от своя страна могат да бъдат използвани от други лица отново за получаване на разрешения за постоянно пребиваване. Парите формално са вложени в кредитна институция, но с това не се постига реален ефект върху икономиката.

Приетият нормативен акт не предвижда работещ механизъм срещу злоупотреби с правото на постоянно пребиване на чужденци. Не се създават условия за насърчаване на реални инвестиции в икономиката, за устойчив положителен ръст и за откриване на работни места, счита Плевнелиев.

Върнатите за ново обсъждане разпоредби засягат и придобиването на българско гражданство. Една година след получаване на статут на постоянно пребиваващ лицето ще може да стане български гражданин при облекчени условия, като увеличи инвестицията до 2 млн. лева. Слабостите на законодателството относно придобиване на статут на постоянно пребиваващ чужденец се пренасят и по отношение на облекченото придобиване на българско гражданство.

Според държавния глава, преценката за това дали да се даде гражданство или не, не може и не трябва да почива само на финансови аргументи. По тези съображения в края на миналата година той наложи вето върху Закона за инвестициите.


Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 22.10   1575 г. – Основан е град Агуаскалиентес. 1633 г.– Китайската династия Мин побеждава Холандската източноиндийска компания в Битката в залива Люолуо,...