Президентът поиска бърз дебат за участието ни в Ирак

16.02.2005 | 08:32
по статията работи: econ.bg
Първанов определи стратегията за сигурност като закъсняла



Необходим ни е нов стратегически документ за националната сигурност, но проектът вече е закъснял. Това мнение изрази президентът Георги Първанов след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. Според него стратегията трябвало да предшества стратегическия преглед на отбраната. Първанов откри бели петна в правителствения проект като етническия модел и демографската криза. Ако стратегията бъде приета от Народното събрание, това ще стимулира работа по други съпътстващи подобни документи като военната стратегия и разглежданата вече от парламента концепция за участие на България във военни мисии в чужбина, каза още държавният глава. Първанов заяви, че оценката на участниците в консултативния съвет като цяло е била положителна за документа, но са направени някои бележки, тъй като проектът звучал абстрактно и прекалено обобщаващо. Първанов поиска стратегията да се обогати и допълни, за да събере нужния консенсус и да бъде гласуван още от този парламент. Според президента трябва да се ускори процесът на приемане на закон за управление на кризите, който вече е внесен в НС. Относно реформите в службите Първанов заяви, че са направени предложения, но не вярва те да бъдат приети от този парламент.

СДС изложи свои предложения по стратегията за сигурността, които лидерът на БСП Сергей Станишев нарече твърде амбициозни. Сините настояват за приемане на принципи за реформа на специалните служби в първите месеци на новия мандат с цел пресичане на спекулации в предизборния период. СДС предлага съставяне на работна група, която да проведе стратегически преглед по сигурността, резултатите от него да се разгледат в парламента и правителството при изготвяне на стратегия. Според СДС необходимите стъпки са приемане на закон за управление при кризи, поправки в законите за отпадане на наборната военна служба след 2006 г. и ускорена професионализация на армията, преглед на плановете за инвестиции в сектора на сигурността и специалните служби и приемане на единен план с конкретни срокове за справяне с престъпността. СДС настоя консултативният съвет да изрази ясна позиция по разширяване на участието ни в Афганистан, в стабилизирането и възстановяването на Ирак и бъдещото ни участие в Босна и Косово.

Дебатът за по-нататъшното участие на България в Ирак трябва да се състои в НС в близките седмици, каза президентът и посочи, че дискусията трябва да отчита всички аргументи, както и намеренията на съюзниците ни, защото българското решение трябва да бъде елемент от единна позиция.

Според проекта на правителството в следващите 10 г. сигурността на страната ни ще се определя освен от членството в НАТО и ЕС и от изграждането на модерна и икономически конкурентна държава. В документа е посочено, че противодействието на организираната престъпност е ключов приоритет в политиката ни. Сивата икономика е посочена като рисков фактор за икономическата сигурност, а неговите ефекти са следствие от контрабандна дейност, корупция, митнически и ДДС-измами. Тези престъпления нанасят щети на бюджета, икономическата сигурност и пазарните механизми, пише в стратегията. България не е изправена пред военна заплаха от класически тип, но нарастват рисковете за сигурността, произтичащи от тероризма и разпространението на оръжия за масово унищожение, се казва в проекта. /в-к Пари

ECON.BG

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 30.09   1399 г. – Хенри IV е обявен за крал на Англия. 1452 г. – В Майнц излиза първата печатана книга – Библията на Гутенберг. 1520 г. – Султан Сюлейман...