През април ще започне изготвянето на стратегическия план за агросубсидиите след 2021 г.

21.02.2020 | 16:20
по статията работи: econ.bg
Документът, от който ще зависи разпределението на над 7.5 млрд. евро евросредства, ще действа от януари 2022 г.
През април ще започне изготвянето на стратегическия план за агросубсидиите след 2021 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

В момента земеделското министерство работи по анализите на бъдещия стратегически план, от който ще зависи разпределението на европейските агросубсидии от над 7.5 млрд. евро в новия програмен период, а в края на април ще започне и неговото изготвяне.

Това е съобщила на среща с производители в Ловеч зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева. Документът ще заложи политиките, чрез които трябва да се разпределят парите за директни субсидии, програмата за развитие на селските райони и двете специализирани програми за винарство и за пчеларство, е станало ясно по време на срещата.

Изготвянето на стратегически планове е една от големите промени в Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП), която трябва да действа след 2021 г. В рамките на реформата на политиката ЕК трябва да очертае общите цели за всички, а държавите членки ще имат самостоятелност да изготвят стратегически планове как те да се реализират спрямо собствените си потребности и възможности.

По време на срещата със земеделските стопани от ресорното ведомство са съобщили, че 2021 г. ще бъде преходната за новата Обща селскостопанска политика, а бъдещият стратегически план на България ще заработи от януари 2022 г. "Основна позиция на България е запазване на бюджета по новата ОСП на нивата, които са в момента, за да няма сътресения в секторите. Водим преговори за по-високи нива на обвързана подкрепа и запазване на този инструмент. Настояваме и за запазване на националната преходна помощ и след 2021 г.", е съобщила Мария Христова, координатор на сформираната към агроведомството координационната група за Общата селскостопанска политика след 2020 г.

До момента земеделското министерство е представило няколко анализа, необходими за изготвянето на стратегическия план - за околната среда и климата, за състоянието на земеделието и хранителната индустрия и за развитието на селските райони. Техни автори са специалисти от Аграрния университет в Пловдив, Института за аграрна икономика и УНСС.

Към този момент няма гласуван разчет за сумите, които държавите членки ще получат в новия програмен период след 2020 г. В момента в Брюксел се провежда срещата на лидерите на ЕС, която трябва да изготви многогодишната финансова рамка за следващите седем години, като предварителният план е това да се случи до пролетта. Според първото предложение на ЕК в новата обща селскостопанска политика България трябва да разполага с около 7.52 млрд. евро за директни субсидии и програмата за развитие на селските райони за период от седем години при 7.4 млрд. евро. Увеличението идва по линия на директните плащания, които се увеличават плавно за държавите от Източна Европа с цел достигане до средноевропейски нива.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...