През 2012 г. износът ни за ЕС намалява, вносът се увеличава

11.03.2013 | 12:18
по статията работи: Лили Бончева
Външнотърговското салдо на България с ЕС за 2012 г. е отрицателно и е на стойност 5,446 млрд. лева
През 2012 г. износът ни за ЕС намалява, вносът се увеличава

През 2012 г. износът на България за Европейския съюз (ЕС) намалява с 3.6% спрямо предходната година и е в размер на 23.8 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция, Белгия и Испания, които формират 75.6% от износа за държавите - членки на ЕС.Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

През декември 2012 г. износът за ЕС намалява с 10.0% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.7 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за 2012 г. се увеличава със 7.5% спрямо предходната година и е на стойност 29.2 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

През декември 2012 г. вносът на България от държавите-членки на ЕС, намалява със 7.9% спрямо същия месец на предходната година и е на стойност 2.2 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за 2012 г. е отрицателно и е на стойност 5,446 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 4,302 млрд. лева.

При износа на България за ЕС през 2012 г. в сравнение с предходната година най-голям ръст (22.1%) е отбелязан в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (табл. 4 от приложението), а най-голям спад (27.0%) - при износа от сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”.

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (42.5%) е отчетено в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти”, а намаление (8.0%) се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 25.09   1396 г. – Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в Битката при Никопол, и...