В 3% от проверките на Българската агенция за безопасност на храните, извършени през 2017 г., са установени примеси на немлечни мазнини, съобщи пресцентърът на агенцията.
Инспекторите са извършили общо 169 проверки на млечни продукти в търговската мрежа през годината. Акциите са внезапни, с участието на сдруженията на производителите и на Комисията за защита на потребителите, а пробите от сирене, масло, кисело, прясно мляко и други млечни продукти се вземат на случаен принцип.
По предварително споразумение всяка седмица на ротационен принцип представител на една от организациите определя различни търговски обекти, откъдето всеки член на комисията взима по два вида млечни продукти от различни производители за лабораторно изпитване.
През годината са взети 98 проби от сирене; 46 от кашкавал; 17 от масло и 8 от кисело мляко. При лабораторното изпитване е установено, че само в 5 проби е имало немлечни мазнини (в 3 проби сирене и в 2 проби кашкавал), което е 2.96 % установени несъответствия.
Продуктите са преетикетирани като имитиращи.
На нарушителите са връчени актове за административно нарушение.