Преките чуждестранни инвестиции възлизат на близо 25,5 млн. евро през 2019 година

31.08.2020 | 13:00
по статията работи: econ.bg
През миналата година най-голяма е стойността на направените преки чуждестранни инвестиции в промишлеността - 11,422 млрд. евро, следват направените ПЧИ в сектора на услугите
Преките чуждестранни инвестиции възлизат на близо 25,5 млн. евро през 2019 година
Снимка: под лиценза на creative commons

По предварителни данни на Националния статистически институт преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в нефинансовия сектор на нашата страна възлизат към 31-ви декември 2019 г. на 25,427 милиарда евро по текущи цени.

През миналата година най-голяма е стойността на направените преки чуждестранни инвестиции в промишлеността - 11,422 млрд. евро, следват направените ПЧИ в сектора на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) - за 5,978 млрд. евро.

Наблюдава се нарастване в структурата на преките чуждестранни инвестиции по икономически дейности през 2019 г. в промишления сектор, като относителният им дял се увеличава с 1% в сравнение с предходната година, докато относителният дял на ПЧИ в "Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности" намалява с 1,1 процентни пункта в сравнение с 2018 година.

В същото време разходите за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) през 2019 г. във всички сектори на икономиката са 21,769 млрд. лева по текущи цени. Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в промишления сектор - за 6 млрд. лева. Следващ по обем на направените инвестиции за ДМА е секторът на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) - за 5,167 млрд. лева.

През 2019 г. се наблюдава спад на направените инвестиции в структурата на разходите за придобиване на ДМА по икономически дейности в промишления сектор и сектора на услугите, като относителният им дял намалява съответно с 2,2 и 1,8 процентни пункта в сравнение с предходната година, отчита НСИ.

В структурата на разходите за придобиване на ДМА по видове се наблюдава нарастване на направените инвестиции в сгради, строителни съоръжения и конструкции, като относителният им дял се увеличава с 4,8 пункта в сравнение с 2018 година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 21.02   1613 г. – Михаил Романов е избран за цар на Русия. 1719 г. – Улрика Елеонора се възкача на престола на Швеция и премахва абсолютната монархия в тази...