Вече няма да има дребен шрифт по етикетите на храните. От 13 декември влизат допълнителни изисквания за етикетирането на месните продукти. В тях е записано, че етикетите трябва са добре четими,
обясни Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателите. По думите й има задължителни реквизити, които трябва да са върху етикета.
"В колбасите, в неядливи обвивки, това трябва да е обозначено. Другото изикване е за вещества, които предизвикват алергии: в отличаващ се шрифт. За замразеното месо допълнително трябва да се напише
датата на замразяване и да се уточни срок на годност", каза Попова пред БНР.
Тя добави, че много често в магазините се замразяват храни, които не са продадени. Това ще подлежи на ефективен контрол.
Проверки за качеството на храните вече започнаха да правят инспектори от Българската агенция за безопасност на храните и Националната агенция по проходите.