Премиерът за енергийните проекти с Русия и цената на газa

16.07.2010 | 11:59
по статията работи:
Направихте три копки на АЕЦ "Белене", а питате какво ще правя, обърна се премиерът към социалистите
Премиерът за енергийните проекти с Русия и цената на газa

Ако преговорите за АЕЦ "Белене" се водеха от политическата класа и лидерите бяха на мястото си, нямаше да има гьол, а отдавна щеше да има фундамент. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос на депутата от "Коалиция за България" Петър Димитров относно проекта за втора атомна, предаде Агенция "Фокус".

Бившият министър на икономиката и енергетиката попита премиера дали по време на преговорите с вицепремиера на Русия Виктор Зубков са постигнати договорки за намаляване на цената на проекта.

Вие направихте три копки. А сега питате - какво ще правиш ти, обърна се Борисов към депутатите от "Коалиция за България". Разбира се, че искаме да намалим цената на газа, защото това е в услуга на българските потребители, добави той.

По отношение на проекта за втора атомна, Борисов каза, че в телефонен разговор с Путин са се разбрали да намерят европейски инвеститори. Сръбската страна също има интерес да влезе в този проект, каза Борисов.

По отношение на цената на газа Борисов изрази надежда по време на преговорите днес и утре с представители на руската страна да бъде постигнато дългосрочно намаляване. По думите му българската страна се опитва да разбере и защо по тръбата има трима-четирима посредници, предаде БТА.

По отношение на проекта "Бургас- Александруполис", премиерът отбеляза, че ако българската страна едностранно се откаже от проекта, ще понесем санкции и неустойки. В същото време той добави, че правителството се е обединило около това, което искат и хората от Бургаския регион.

Проектът не е изгоден за България, защото за 35 млн. лв. ще разбием екосистемата, добави Борисов.

Винаги сме твърдели, че проблеми при "Южен поток" принципно няма, но и нищо не беше направено по предвижването на проекта, каза Борисов. Той добави, че договорените 17 млрд. куб. м газ ще текат по сегашните тръби на "Булгаргаз", а новото количество газ до 60 млрд. куб. м ще вървят по новите тръби на "Южен поток".

В заключение премиерът обясни, че с подписването на пътната карта на "Южен поток" приходите от транзитните такси ще се запазят. Той не пожела да коментира повече условия, които България ще постави пред Русия и определи като "антибългарска позиция" да се говори за това, преди договарянето.

Премиерът бе категоричен, че няма да искаме заем от МВФ

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 10.09   1588 г. – В Англия се завръща третата морска експедиция обиколила света, начело с Томас Кавендиш. 1611 г. – Въстание в Янина. 1627 г. – Започва обсадата...