Препоръчват строителният бранш да стане устойчив

26.08.2011 | 13:52
по статията работи: Ралица Стоянова
"Лепенето на изолация и смяната на дограма вече не е достатъчно", каза президентът на БСУР при подписването на споразумение за сътрудничество с АЕЕ
Препоръчват строителният бранш да стане устойчив

„Лепенето на изолация и смяната на дограма вече не е достатъчно". Това каза президентът на Българския съвет за устойчиво развитие (БСУР) Георги Коларов при подписването на споразумение за сътрудничество с изпълнителния директор на Агенцията за енергийна ефективност (АЕЕ) Кольо Колев.

Споразумението е с продължителност една година и предвижда създаване на работна група от двете институции, която да обсъжда въпроси относно нормативната уредба, изпълнението на програми и проекти, съвместно участие във форуми, свързани с енергийната ефективност.

Строителният сектор „поглъща" 50% от природните ресурси и 25% от емисиите въглероден диоксид. Основните разходи по една сграда - около 85%, се реализират в периода на експлоатация.

„Санирането е социална мярка, но не води към значителна промяна в начина на живот. Именно заради това е необходимо строителният бранш да стане устойчив", заяви Коларов.

Според президента на БСУР стимулирането на устойчиво развитие е новата, шеста инвестиционна вълна. Той счита, че тя ще донесе невероятен тласък на икономиката - нови индустрии и нови работни места.

Организацията е подписала договор с Германския съвет за устойчиво развитие и ползва немската система за оценка на сгради и градски структури, която е най-модерната в света. Системата обръща внимание и на икономическите параметри, а не само на въздействието върху околната среда. „БСУР има необходимото ноу-хау, което да помогне на строителния бранш да стане устойчив. Надявам се, че ще успеем да използваме тези знания пълноценно по време на сътрудничеството си", заяви Коларов.

Съвсем скоро Агенцията за енергийна ефективност ще бъде наследена от Агенция за устойчиво енергийно развитие (АУЕР). Правилникът на новата структура, която ще бъде правоприемник на АЕЕ, трябва да бъде приет другата седмица от Министерския съвет. Тогава се предвижда и работната група, сформирана от Агенцията и БСУР, да започне работа.

Създаването на АУЕР е една от мерките, които предвижда Националният план за действие за енергията от възобновяеми източници (НПДЕВИ). Документът беше оповестен преди година и съдържа детайлни разчети за увеличаването на ролята на ВЕИ в енергетиката на страната до 2020 г. АУЕР ще разработи и поддържа географска информационна система. В нея ще бъдат включени карти на териториите, в които ще може да бъдат изграждани ВЕИ. АУЕР ще оказва съдействие при разработването на общинските програми, промяната на административните процедури в общините и повишаването на информираността на местното население за ползите от въвеждане на енергия от възобновяеми източници в домакинствата и малките и средните предприятия, използването на биогорива в личния и обществения транспорт и др.

Що се отнася до новия закон за ВЕИ, който беше приет на 3 май и който предизвиква доста противоречиви реакции сред хората от бранша, Коларов смята, че той трябва да бъде преработен в тези си части, които отблъскват инвестиционния интерес.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 28.07   1330 г. – В Битката при Велбъжд цар Михаил III Шишман търпи поражение от сръбската войска. Начело на 300 каталани, Стефан Душан разгромява царската татарска гвардия,...