Преса ще балира отпадъците на Стражица

06.08.2009 | 09:24
по статията работи:
Пресата-контейнер прави отпадъците на бали, като по този начин намалява обема им
Преса ще балира отпадъците на Стражица

Докато кметовете на останалите общини във Великотърновска област се чудят откъде ще осигурят необходимите средства за бъдещото извозване на отпадъците в съседните отдалечени депа, в Стражица вече активно работят по въпроса, пише в. "Борба". С 38 хил. лв., осигурени по ПУДОС, неотдавна общината е закупила специален контейнер-преса за отпадъци. Съоръжението може да бъде монтирано и върху товарен автомобил и да стане мобилно.

„Пресата-контейнер прави отпадъците на бали, като по този начин намалява обема им. Това позволява извозването да става на по-големи количества и по-рационално”, обясни кметът на Стражица Стефан Стефанов.

До седмица ще бъде извършено и първото експериментално действие на съоръжението. Кметът Стефанов сподели още, че преди време общината е изготвила проект за изграждане на инсталация за сепариране на отпадъците. По този начин обемът им щял да намалее още повече и извозването да се извършва на по-големи количества. От Министерството на околната среда обаче му отговорили, че финансиране за подобен проект може да стане чак след 2013 г. Според Стефанов необходими са не повече от 30-40 млн. лв. за разрешаване на проблема с отпадъците, така както това се извършва в Германия.

„При едно от посещенията ми в Германия видях как там решават този проблем. Отпадъците се разделят на две част. Биологичните се разграждат и превръщат в тор, която се използва. Останалите се изсипват в специални камери, където се смилат и обеззаразяват. След това получената ситна смес се използва за запълване на дупки по пътищата например. Заводът беше в центъра на града, но въпреки това не излъчваше вредни газове и миризми. Защо това да не се приложи и у нас?”, предлага кметът Стефан Стефанов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 08.12   1204 г. – Кардинал Лъв посещава българската столица Търново и коронова от името на папа Инокентий III Калоян за крал, а архиепископ Василий получава титлата...