Приватизация на БДЖ "Пътнически превози" - да, но не сега

30.07.2013 | 11:55
по статията работи: Ралица Стоянова
Първо трябва да се стабилизира БДЖ, според транспортния министър
Приватизация на БДЖ "Пътнически превози" - да, но не сега

Възможността БДЖ "Пътнически превози" да бъде отдадено на концесия или да бъде приватизирано не е изключена, обясни транспортният министър Данаил Папазов пред TV7.

Той каза, че е привърженик на идеята дружествата публично-държавна собственост да бъдат дадени на концесия или да бъдат продадени. Приватизацията на железниците обаче не можела да се случи сега. Първо трябвало да се стабилизира БДЖ.  

Папазов коментира, че дружеството е в изключително тежко състояние, то е било по-сериозно, отколкото е очаквал, преди да стане министър. В момента общите задължения на холдинга са 700 млн. лева, като 175 млн. от тях са просрочени. "В момента не говорим за оздравяването на дружеството, а за спасяването му", коментира министърът.

Той каза, че не само финансовото състояние на БДЖ е лошо, но и психическата нагласа на служителите, тъй като постоянно чували, че дружеството ще фалира. 

Папазов каза, че работната група между транспортното и финансовото ведомства обмисля различни варианти за покриването на заемите на холдинга. Предстои и среща с кредиторите през септември, на която вероятно ще присъства и финансовият министър.  

Той подчерта, че продажбата на имоти на железниците е неизбежна. Цялата недвижима собственост може да покрие дълговете към Национална компания "Железопътна инфраструктура". Папазов каза, че се прехвърля собственост към НКЖИ, като така ще се избегнат съмненията за далавери, тъй като имуществото ще остане държавна собственост. "Един ден, ако НКЖИ иска, може да ги продаде", добави той.

От думите му стана ясно, че служителите на БДЖ трябва да се разделят с някои социални придобивки, като почивните бази, за да запазят работата си. "Дружеството не е социална служба, то трябва да стане нормално предприятие", подчерта той. В противен случай няма как то да ни вози като железниците в останалите европейски държави, смята Папазов. 

Министърът увери, че за момента не се предвиждат съкращения на персонал. Той уточни, Оптимизира се съставът като не се назначават нови хора на местата на пенсионираните или дисциплинарно уволнените.  

Министърът каза, че до Нова година трябва да има електронна система за продажба на билети, която ще струва около 1 млн. лева. Те щели да бъдат осигурени от продажба на скрап  и неоперативни.

Що се отнася до цифровизацията, Папазов увери, че всички граждани ще имат достъп до декодери. Според него единственият проблем, който възникнал, бил кога да се изключва аналоговия сигнал. Стигнало се до решение, той да бъде спиран, след като в даден район са раздадени декодерите за цифровата телевизия. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...