Приета е нова наредба за реда за изплащане от държавата на присъдена издръжка

15.06.2011 | 14:11
по статията работи:
Приемането на новата наредба се налага от влезлите в сила промени в Семейния кодекс
Приета е нова наредба за реда за изплащане от държавата на присъдена издръжка

Правителството отмени старата и прие нова Наредба за определяне на реда за изплащане от държавата на присъдена издръжка. Тя регламентира процедурите в случаите, когато по изпълнително дело се установи, че родителят, който не плаща присъдена издръжка в полза на непълнолетното си дете, няма доходи и не притежава имущество, върху които да се насочи принудителното изпълнение, съобщи пресслужбата на правителството.

Приемането на новата наредба се налага от влезлите в сила промени в Семейния кодекс. Те ограничават кръга на лицата с право да поискат от държавата да им изплаща присъдена издръжка – само непълнолетните български граждани. От наредбата като основания за изплащане на издръжката отпадат неизвестният адрес на длъжника и изтърпяването от него на наказанието „лишаване от свобода”, тъй като възможността държавата да изплаща присъдената издръжка е свързана с обстоятелството, че длъжникът няма доходи и не притежава имущество, върху което да се насочи изпълнението. Предвижда се, също така, издръжката да се изплаща от първо число на месеца, следващ месеца, през който е установено, че длъжникът няма доходи и имущество.

Държавата изплаща чрез общините присъдената издръжка за сметка на неизправния длъжник в размер, определен в съдебното решение, но не повече от максималния размер, посочен в Закона за държавния бюджет на България за съответната година (за 2011 г. той е 60 лв.). Предлаганият в наредбата ред създава възможност за взаимодействие между общинската администрация и съдебните изпълнители с оглед недопускане на надплащания. Въвежда се изискване периодично да се представя на общината информацията, че условията държавата да изплаща издръжката продължават да са налице след като вече общината е започнала изплащането й.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 17.06   1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн....