Приложението на RFID технологиите в управлението на предприятията *

25.05.2011 | 12:00
по статията работи:
Баском организира семинар, посветен на темата
Приложението на RFID технологиите в управлението на предприятията *

*Информацията е на партньор на Econ.bg

Приложението на технологията за безжичен пренос на данни на близки разстояния RFID (Radio Frequency Identification)* в малките и средни предприятия у нас, както и успешното изпълнение на Проект RFID-ROI-SME, за пилотно внедряване на RFID в една българска компания бяха темите на семинар, който се проведе вчера в София. Събитието беше организирано Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) - партньор по проекта и се проведе в нейния офис в Бизнес парк София, сграда 11 Б, етаж 1. RFID е технология с огромен потенциал за повишаване ефективността в областите на логистиката и управлението на доставките, контрола на достъпа, управлението на конференции и специализирани събития, на строителни и инфраструктурни обекти, както и за проследяването на стоки в търговската мрежа. Семинарът беше първият по рода си у нас, посветен изцяло на предимствата на RFID. 

Събитието беше открито от Мая Маринова, Изпълнителен директор на Българската асоциация на софтуерните компании, която изнесе презентация на тема „Представяне на проект RFID-ROI-SME и въведение в RFID технологиите". Тя представи подпрограма „Подпомагане на политиката в областта на информационните и комуникационните технологии", като част от европейската рамкова програма "Конкурентоспособност и иновации" (CIP), по който беше реализиран пилотният проект за въвеждане на RFID технологията в малки и средни предприятия (МСП) от 6 европейски държави. Самият проект включва 20 организации и фирми от 7 европейски държави (Белгия, България, Великобритания, Гърция, Дания, Италия и Испания), а общият му бюджет е 2 200 000 евро, 50 % от които са съфинансирани от ЕС. Продължителността на проекта е 24 месеца (март 2010 - февруари 2012), през които участниците следва да демонстрират реалните ползи от въвеждането на технологията RFID в различни сектори на производството и услугите, както и да популяризират нейното широко приложение сред малките и средни предприятия в европейски мащаб. Предприятията са от секторите Строителство /Италия/, Логистика /България/, Пакетиране /Гърция/, Пластмаси /Испания/, Документи /Италия/, Облекло /Гърция/, Сигурност /Великобритания/ и Туризъм /Дания/. Сред резултатите от проекта са наличието на внедрени и напълно опериращи системи - иновативни бизнес модели, използващи  RFID технологията; оптимизиране на процесите, по-добър контрол и повишаване на ефективността в предприятията; подобряване на контрола на достъпа, управлението на персонала и на складовите наличности, осигуряване на по-голяма гъвкавост при работа с клиентите, както и осигуряване на по-голяма безопасност на работниците. 

Мая Маринова отдели внимание и на самата технология RFID - комуникационен стандарт за предаване на данни и информация посредством радио вълни, с цел идентифициране и проследяване, базиран на комуникацията между т.нар. идентификатор (стикер, етикет - прикачени към даден продукт, карта, ключодържател и др.) и четящо устройство. Технологията включва и компютърна система със специфичен приложен софтуер, към която се подават данните. Във всеки идентификатор има вграден чип (за съхранение и обработка на информацията, модулиране и демодулиране на радиочестотния сигнал и др. специфични функции), със записан уникален номер и антена (за получаване и изпращане на сигнала). Сред основните предимства на технологията са възможността информацията да бъде "прочетена" от разстояние и без пряка видимост (при внасянето на стоката в склада, директно на рафтове или поточни линии), по-голямото количество информация, което могат да съдържат идентификаторите, възможността да бъдат идентифицирани голям брой стоки едновременно, да се прави многократен запис на информация през целия жизнен цикъл на продукта, да се извършва четене без човешка намеса, както и по-голямата устойчивост на външни влияния (температура, влага, химикали и др.). 

Втората презентация беше на тема „Глобални стандарти GS1 за приложение на RFID" и беше изнесена от Цвета Борисова, главен експерт в GS1 Bulgaria - част от световната организация с нестопанска цел GSI, която има над 30 години опит в глобалните стандарти и включва 108 национални организации. Цвета Борисова представи глобалните стандарти за автоматична идентификация на продукти, транспортни единици, амбалаж за многократна употреба, локации, за електронен обмен на бизнес съобщения, както и за идентификация чрез RFID. Тя описа редица области на приложение - от търговията, транспорта и логистиката, до здравеопазването - и даде примери за внедряване на RFID решения за проследяване на багажа в международното летище в Хонконг (където системата обработва 17 милиона обекта годишно), както и за плодове и зеленчуци в рамките на проект на Министерството на земеделието в Япония. 

Филип Мутафис, управляващ партньор на Балкан Сървисис ООД, представи опита на компанията в сферата на интеграцията на RFID решения с бизнес софтуерни системи от клас ERP (Enterprise Resource Planning)**. Балкан Сървисис е компанията, осъществила пилотния проект за интеграция на RFID система и Atlantis ERP в предприятието Кабелкомерс ООД, в рамките на пилотния проект RFID-ROI-SME. Компанията има богат опит в сферата на консултациите и внедряването на бизнес софтуер, включително ERP, BI (Business Intelligence), CRM (Customer Relationship Management) и др., а през последните години е сред първите фирми у нас, с реален опит в сферата на интеграцията на бизнес решения с RFID. 

Емилия Белова, директор Маркетинг на фирма Кабелкомерс ООД запозна присъстващите с причините за въвеждане и очаквания ефект от реализирането на пилотния проект в компанията. 

Диана Лепоева, мениджър продажби в разработчика на мобилни компютри и софтуер Оптим-Ал представи предлаганите от предприятието RFID продукти и решения. Компанията е създател на използвания по проекта RFID-ROI-SME софтуер за работа с мобилните RFID четци. 

Повече за БАСКОМ 

Българската асоциация на софтуерните компании - БАСКОМ е създадена през 2001 г. В нея членуват повече от 50 водещи фирми, които разработват софтуерни продукти и системи и предлагат услуги за цялостни ИТ решения. Софтуерната индустрия е сред малкото български браншове с висока добавена стойност и конурентноспособност в световен мащаб, осигуряваща изключителни възможности за професионална реализация и развитие на хората, работещи в нея. Основните цели на БАСКОМ са да популяризира българската софтуерна индустрия, да развива професионализма и конкурентостта на сектора, да работи за подобряване на образователната система и да участва активно в изграждане и осъществяване на политики за ефективни ИТ инвестиции в полза на цялото общество. 

Повече за Балкан Сървисис 

Балкан Сървисис ООД ( https://balkanservices.com/ ) предлага консултантски услуги в сферата на приложенията за бизнес управление, с акцент върху ERP (Enterprise Resource Planning), BI (Business Intelligence) и CRM (Customer Relationship Management) сегментите. Ефективните бизнес решения, които внедрява компанията, са насочени към цялостна оптимизация на бизнес процесите. Продуктовото портфолио включва Atlantis ERP - цялостно решение за планиране и управление на фирмени ресурси, QlikView - Business Intelligence решение за reporting, ad-hoc анализ и Key Performance Indicators (KPIs), Microsoft CRM - цялостно решение за управление връзките с клиенти, IT поддръжка и услуги, Изготвяне и управление на Европейски Проекти и др. Сред областите, в които Balkan Services се специализира, са: одит на информационни системи, специализирани решения за производствени предприятия, дистрибутори и търговци на едро, ритейл компании, финансови институции и др.   * - RFID (Radio-frequency Identification - Радиочестотна идентификация) представлява международно признат стандарт за безжичен пренос на данни на близки разстояния, позволяващ идентификация, контрол на достъпа и проследяване на хора, превозни средства и други предмети.  ** - ERP (Enterprise Resource Planning) представлява клас бизнес софтуер, който управлява всички ресурси в компанията - от доставките и складовите наличности, през финансовите потоци, човешките ресурси, до маркетинговите и търговски процеси.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 05.08   1100 г. – Хенри I е коронован за крал на Англия в Уестминстърското абатство. 1716 г. – 40-хилядна австрийска армия начело с принц Йожен Савойски разгромява...