Присъединяването на Русия към СТО ще засили търговията с България

17.12.2011 | 15:25
по статията работи:
Цялостното прилагане на ангажиментите и разпоредбите на СТО ще доведе до значително подобряване на достъпа до пазара за българските стоки и услуги
Присъединяването на Русия към СТО ще засили търговията с България

Присъединяването на Русия към Световната търговска организация (CТО) ще направи по-интензивна търговията между България и Руската Федерация. Това заявиха след среща в Женева икономическите министри на двете страни Трайчо Трайков и Елвира Набиулина, информират от пресцентъра на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Двамата участваха в Осмата сесия на министерската конференция на Световната търговска организация (СТО), по време на която бяха одобрени условията за присъединяване на Руската Федерация към организацията.

Преговорите за присъединяване на шестата най-голяма икономика в света към СТО продължиха 18 години. С присъединяването на Русия на практика многостранните правила вече ще регулират 97% от световната търговия.

Цялостното прилагане на ангажиментите и разпоредбите на СТО ще доведе до значително подобряване на достъпа до пазара за българските стоки и услуги, подчерта министър Трайков. По думите му през следващите няколко години се очаква да се увеличи износа на стоки в резултат на пълното прилагане на тарифните ангажименти.

Значителни ползи за българските оператори ще допринесат законодателните реформи и намаляването на практиките, нарушаващи свободната търговия, допълни още министърът.

Присъединяването  на нови държави към СТО е едно от най-важните постижения на Осмата министерска конференция, заяви в изказването си на форума министър Трайков. Според него това ще укрепи правилата на организацията и изпраща ясно послание за успешно приключване на текущия кръг многостранни търговски преговори и намирането на вярно решение срещу протекционизма.

България се обяви за интензифициране на многостранните търговски преговори от кръга Доха и за постигане на конкретни договорености в краткосрочен план за улесняването на търговията, нетарифните бариери и въпроси за продължаване на интеграцията на най-слабо развитите страни.

Очаква  се конференцията да приеме решения и за пълноправно членство в организацията на Самоа и Черна гора. Министрите на страните членки на СТО ще одобрят и редица решения, свързани с електронната търговия, правата върху интелектуалната собственост и условията за достъп до пазарите на обществени поръчки в държавите-членки.

На заседание на Комитета по държавните поръчки на ниво министри преди конференцията, успешно приключиха преговорите за ревизиране на Споразумението по държавните поръчки на СТО. Документът е подписан от 42 страни. С постигнатите договорености се подобряват условията за достъп до обществени поръчки на пазарите на трети страни.

Новите разпоредби ще допринесат за по-ефективното използване на публичните ресурси в редица сектори, включително инфраструктурни проекти, обществен транспорт, оборудване за болници и др. Това ще даде достъп и на българския бизнес до пазара за доставчиците на държавни поръчки, който в световен мащаб се оценява между 80 и 100 млрд. долара годишно. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 02.07   1556 г. – Русия завладява и присъединява Астраханското ханство. 1644 г. – Английска гражданска война: Състои се Битката при Марстън Мур. 1776 г. –...