Прогнозират постепенно възстановяване на икономиката ни до 2012 г.

28.10.2009 | 13:36
по статията работи:
Очаква се през 2011 г. икономическият растеж да започне да се ускорява поради преодоляване на проблемите с ликвидността и възстановяване на доверието
Прогнозират постепенно възстановяване на икономиката ни до 2012 г.

Правителството одобри бюджетната прогноза за 2010-2012 г. и прие разходните тавани по първостепенни разпоредители с бюджетни кредити. Макроикономическата прогноза е изготвена на базата на допускания за свиване на икономиката през 2010 г. и стартиране на процес на възстановяването й през 2011 г.

Очаква се през 2011 г. икономическият растеж да започне да се ускорява поради преодоляване на проблемите с ликвидността и възстановяване на доверието, съобщи Правителствената информационна служба. Очакваното ниво на икономическия растеж през 2012 г. е 4,8%.

По отношение на Консолидираната фискална програма за периода 2010-2012 г. е заложен минимален дефицит съответно 0,7% от прогнозния БВП за 2010 г. и 0,4% от БВП за 2011 и 2012 г.

Като основна мярка за постигане на устойчивост на макроикономическата система е спазен ангажиментът за поддържане на балансиран национален бюджет за периода до 2013 г., в който не са включени средствата от европейските фондове и програми. Това дава възможност за определяне на твърди разходни тавани, финансирани със средства от българския данъкоплатец, и свобода на министерствата, управляващи средства от европейския бюджет, независимо от ограниченията на фискалната рамка да изпълняват в максимална степен оперативните програми.

Решението е в съответствие с разпоредбите на чл. 14 от Закона за устройството на държавния бюджет и с него са приети разходни тавани за периода 2010-2012 г. на държавните органи, министерствата, ведомствата, Сметната палата, Комисията за финансов надзор, Националния осигурителен институт, Националната здравноосигурителна каса, Фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите" и Учителския пенсионен фонд.

Приемат се и разходните тавани по извънбюджетни фондове за 2010-2012 г., субсидии/трансфери за Българската национална телевизия, Българското национално радио, Българската академия на науките, държавните висши училища и държавните висши военни училища за периода 2010-2012 година.

Решението обхваща и разходни тавани по бюджета на общините за делегираните от държавата дейности за тригодишния период.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 21.02   1613 г. – Михаил Романов е избран за цар на Русия. 1719 г. – Улрика Елеонора се възкача на престола на Швеция и премахва абсолютната монархия в тази...