Увеличение се забелязва в цената на пържената цаца по Северното Черноморие, защото е внос от Полша. Останалите консумативи по родните курорти не претърпяват значителни промени. Повечето стоки ще струват колкото и миналия летен сезон, съобщиха от в. „Монитор.“
Цацата поскъпва с един лев. Докато миналото лято порциите от дребния деликатес са вървели по 3 лв., сега в крайбрежните заведения в Балчик копърката се продава с лев по-скъпо. Търговците обясняват, че цените на едро по борсите вървят между 1 и 3 лева като повечето оферти са от Полша и Украйна.
Рибената чорба запазва същата стойност от миналото лято – 3 лв. В Дуранкулак можете да я поръчате на най-изгодна цена – само за 2,10 лв. Останалите морски дарове вървят на цени като миналогодишните.
С непроменени цени посрещнаха търговците гостите на морската ни столица. На варненския плаж малката наливна бира е по 1,50 лв., а голямата - 2. Безалкохолните в малка бутилка струват един лев. Порция хамсия по крайбрежните капанчета е 5 лв., каята – 6 лв., а сафридът - 7,50 лв. Скъпите рибни блюда вървят по 12 лв. за чернокопа, а ципурата и лавракът - по 15 лв.
На плажа цените остават миналогодишни. За шезлонг и чадър ще ви таксуват по 7-8 лв. всяко. За шалте се доплащат допълнително още 3 лв.
В заведенията Св. св. Константин и Елена посрещат туристите с народни цени, като порция сафрид е 7 лв., а попчетата са по 6 лв. В първия български морски курорт кюфтето струва 1,50 лв.. Супите са между 2 и 3 лв., мидите - 5 лв., а скаридите вървят по 8 лв. При напитките няма промени от миналата година. Халба малка наливна бира е 2 лв. Горе-долу толкова ще ви струва и чаша кафе.
Концесионерите на варненските плажове и този сезон не смятат да променят таксите за чадъри и шезлонги. На плажа в Аспарухово те ще са между 2 и 3 лв. в зависимост от локацията, а съоръженията по варненския бряг ще са 4-5 лв.
Търговците по Черноморието коментират, че сезонът още не е започнал с пълна сила заради валежите и променливите температури. От бранша очакват това да се промени до седмици и да наваксат бързо загубите си. Собствениците на малки хотели и заведенията край брега все повече разчитат на родна клиентела през уикендите.