Продажбата на второ дружество на "Булгартабак" рязко увеличи оборота на БФБ

16.07.2008 | 15:36
по статията работи: econ.bg
Основните индекси на борсата обаче се сринаха
Продажбата на второ дружество на "Булгартабак" рязко увеличи оборота на БФБ


Стойността на основните индекси на Българската фондова борса се срина и сесията днес приключи със сериозни загуби за водещи компании. В същото време обаче общият оборот е почти 40 млн. лева, подкрепен от продажбата на второто дружество на "Булгартабак Холдинг" – „Цигарена фабрика Пловдив” АД ( 4CV) чрез търг на пода на БФБ.

Стойността на SOFIX достигна до 1022.74 пункта, което представлява спад с 4,31%. Всички 19 компании, част от тесния индекс на борсата, приключиха деня рязко понижение на пазарната си капитализация

Най-сериозните загуби в състава на SOFIX днес понесе Индустриален Холдинг България АД (4ID). Акциите на компанията поевтиняха с 9,29% и приключиха сесията на цена 5,85 лева. С над 9 на сто поевтиняха и книжата на М+С Хидравлик АД (5МН). Търговията се извършваше на ниво 7,30 лева за акция в края на търговския ден.

Инвеститорите останаха разочаровани от търговията на Холдинг Пътища АД (6Н2). Дружеството загуби почти 8% от пазарната си капитализация. Акциите му се търгуваха на ниво 15,55 лева.

Тежък беше денят и за Евро Инс АД (5IC)– Комисията за защита на конкуренцията уличи застрахователя и още 13 компании от бранша в картелно споразумение относно определяне на минимална застрахователна премия за застраховката „Гражданска отговорност”. В същото време застрахователното дружество загуби 7,5% от пазарната си цена. Търговията с акции се извършваше при цена 7,03 лева в края на сесията на БФБ.

BG40, който отразява развитието на 40 компании, търгувани на пода на БФБ, също приключи на отрицателна територия. Стойността на индекса вече е 258.71 пункта или спад с 4,76%.

Негативно е представянето на останалите индекси на БФБ – София. BGREIT днес се понижава с 2.81% до 89,18 пункта. Спадът в стойността на другия индекс на борсата - BGTR30 е в размер на  над 4%  до 681,13 пункта.

Общият оборот на борсата рязко се увеличи - днес бяха сключени сделки на обща стойност 39,369 млн. лева. Причината е продажбата на Цигарена фабрика Пловдив АД (4CV), част от структурата на "Булгартабак Холдинг". Днес бяха изтъргувани 868 хил. акции на компанията при най-висока достигната цена 40 лева за акция. Търговията отвори при цена на акциите 28,87 лева, а в края на сесията книжата се търгуваха за 26,72 лева за брой.

Позитивна е търговията с компенсаторни инструменти на пода на борсата. Сделки с поименните компенсационни бонове днес се сключват на ниво 0,40 лева. Цената на боновете се покачва с 1,02%. Компенсаторните записи поскъпват с около половин процент до 0.42 лева. Сделки с жилищните компенсаторни  записи на пода на БФБ-София днес не бяха регистрирани.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.09   335 г. – Далмаций е повишен в цезар и става управител на провинциите Тракия и Македония на Римската империя. 1356 г. – Стогодишната война: В Битката при Поатие...