Производителите на зелен ток готвят бойкот на ДКЕВР

01.10.2012 | 14:32
по статията работи: Петър Чернев
Председателят на ДКЕВР ще бъде принуден да си подаде оставката, прогнозират от бранша
Производителите на зелен ток готвят бойкот на ДКЕВР
Снимка: Econ.bg/Радила Радилова

Производителите на зелена енергия готвят бойкот на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Това стана ясно на втория им протест срещу наложената им от регулатора такса за достъп да преносната мрежа. Срещу решението протестираха около 300 души.

В момента юристи обмислят варианта всички зелени централи да не плащат таксата, заяви шефът на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов. Парламентарната комисия, която ще разглежда работата на държавната комисия, ще се занимае и с решението й за налагане на таксата за достъп.

Тя представлява между 10 и 39% от приходите на производителите. Газдов я определи като "дискриминационна”, тъй като такава такса се плаща само от тези производители и ще отива към ЕРП-тата, информира iNews.bg.

Близо 2000 мегавата може да бъдат изключени от системата заради несъгласието на зелените централи да плащат "такса достъп", наложена им регулатора. Според Газдов обаче до такива крайни мерки няма да се стигне и ще бъде намерено друго решение.

Ангел Семерджиев ще бъде принуден да си подаде оставката. Той няма морално право да бъде председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДЕКВР), защото ръководеното от него ведомство направи много грешки през последните години. Това заяви още председателят на на Българската фотоволтаична асоциация.

Той обвини Семерджиев, че настройва обществото срещу ВЕИ проектите, като обяснява, че голяма част от поскъпването на тока се дължи на зелената енергия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...