Производители и търговци на полиетиленови торбички протестираха днес срещу по-високата продуктова такса

26.09.2012 | 08:55
по статията работи: Ивелина Георгиева
Найлоновите торбички не са най-големият проблем на околната среда, а най-видимият, смятат от бранша
Производители и търговци на полиетиленови торбички протестираха днес срещу по-високата продуктова такса
Снимка: Булфото

Производителите и търговците на полиетиленови торбички вероятно ще минат на принудителна диета, обявиха самите те по време на днешния си протест срещу по-високата продуктова такса, която влиза в сила този понеделник. Това информираха от iNews.bg.

След като днес премиерът Бойко Борисов заяви, че е минал на диета, недоволните от бранша заявиха, че вероятно и те ще последват примера му. Причината е, че те очакват новата продуктова такса от 35 стотинки да стане предпоставка между 3 хил. и 6 хил. заети в сектора да останат без работа.

Близо 1000 души протестираха днес, след като стана ясно, че новият размер на таксата ще влезе в сила от 1 октомври 2012 г. Още вчера (25 септември 2012 г.) те предупредиха, че е на лице опасност от нелегален внос, както и от фалити на малки фирми.

Събралите се от цялата страна работодатели, производители и служители в бранша от скандираха "Оставка” и "Отмяна”, както и "Не убивайте българския бизнес”. Протестиращите препоръчаха оставката на министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

Според Цветанка Тодорова, заместник-председател на Българска асоциация "Полимери", обаче, найлоновите торбички не са най-големият проблем на околната среда - те просто са най-видимият. Според нея не са премислени добре всички аспекти на проблема от страна на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). По-логичното е да се направи проучване и да се види какъв е ефектът от въвеждането на подобна такса и да не се бърза с налагането на санкции, както правят западните страни, предложи Тодорова.

Тя поясни, че в страни като Австрия и Франция е било прието въвеждането на потребителската такса, но впоследствие наредбата е отменена и не е влязла в сила, тъй като проучване установило, че ще има негативни икономически последствия, околната среда няма да е по-чиста и проблемът може да се реши като се стимулира населението да изхвърля разделно.

Следващата стъпка, ако не бъдат изпълнени исканията на производителите и търговците на торбички, ще бъде да сезират съответните европейски институции и да потърсят решение на проблема чрез тях.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...