Производствените цени намаляват през април

30.05.2014 | 12:00
по статията работи: Мария Стоянова
Отчетена е производствена дефлация и на годишна база
Производствените цени намаляват през април

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през месец април 2014 г. е с 0,2% под равнището от предходния месец. По-значително намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост – с 2,8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0,8%. Увеличение се наблюдава в преработващата промишленост – с 0,3%. Това сочат изнесените днес данни на Националния статистически институт.

По-значителен ръст в този сектор е отчетен при производството на напитки – с 1%, и на тютюневи изделия – с 0,9%. Намаление е регистрирано при производството на химични продукти – с 0,9 на сто, и на основни метали и метални изделия, без машини и оборудване – с по 0,4%.

На годишна база се наблюдава производствена дефлация през април 2014 г. Спрямо същия месец на 2013 г. е отчетен спад с 0,9 на сто. Цените намаляват в добивната промишленост – с 10,1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 1,3%. В преработващата промишленост цените си остават на равнището от предходната година.

Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо април 2013 г. е отчетено при производството на основни метали - с 6,7%, при производството на химични продукти - с 6.1%, и при производството на хранителни продукти - с 4,5%. Увеличение на цените се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 8,5%, при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 5,3%, и при обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4,4%.

Общият индекс на цените на производител през април намалява с 0,1% на месечна база. По-ниски цени са регистрирани отново в добивната промишленост - с 0,4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,7%, докато в преработващата промишленост цените се увеличават с 0,1%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на напитки - с 1,0%, при производството на тютюневи изделия - с 0,6%, и при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 0,4%. Намаление е регистрирано при производството на основни метали - с 1,6%, и производството на лекарствени вещества и продукти - с 0,8%.

На годишна база Общият индекс на цените на производител спада с 2,1% в сравнение със същия месец на 2013 г. В преработващата промишленост намалението на цените на производител е с 1,5% спрямо април 2013 година. По-съществено намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 15.1%, при производството на хранителни продукти - с 4.3%, и при производството на химични продукти - с 3.1%, а увеличение е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 5.3%, при производството на напитки и при производството на мебели - с по 2.1%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 23.09   867 г. – Василий I Македонец извършва преврат, като убива император Михаил III и заема византийския императорски трон. 1122 г. – Папа Каликст II и император...