Прокуратурата е изискала договорите за приватизация на ЕРП-тата

14.02.2013 | 10:55
по статията работи: Георги Георгиев
Прокурорите разследват дейността на енергийния регулатор заради растящото недоволство от високите сметки за ток и парно
Прокуратурата е изискала договорите за приватизация на ЕРП-тата

Прокуратурата вече е изискала документите за приватизацията на електроразпределителните предприятия (ЕРП), съобщи днес главният прокурор Сотир Цацаров.

Колегите са влезли в ДКЕВР и са изискали документите от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол вчера. На практика оттогава прокурори от Върховна административна прокуратура (ВАП) са влезли в регулатора“, каза Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), цитиран от агенция БГНЕС.

Вчера прокуратурата обяви, че започва проверка за законност на актовете и дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) във връзка с нарастващото недоволство на граждани от цялата страна срещу високите цени на електрическата и топлинната енергия и масовите протести.

Сотир Цацаров припомни, че с тази проверка ще се проверяват два момента – начинът на формиране на цената електрическата енергия, тоест как ДКВЕР работи в това отношение. Другият елемент на проверката е договорите на приватизация на ЕРП-тата.

"Към този момент вече са изискани всички договори, с които т.нар. ЕРП-та са приватизирани. Оттам насетне проверката ще обхване клаузите в тези договори и дали те се изпълняват на практика, защото изпълнението им рефлектира върху начина, по който българският гражданин плаща за електричество", обясни главният прокурор.

Той пое ангажимент следващата седмица ръководителят на ВАП да даде повече информация за проверката. Главният прокурор допълни, че става въпрос за огромен по обем материал, който е свързан и с това какви задължения са имали ЕРП-тата в момента, в който са били приватизирани и дали условията по договорите се изпълняват.

Припомняме, че в сряда министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обясни в парламента, че според него е необходимо да се работи за промяна на модела за формиране на цената за електроенергия. Той беше изслушан от депутатите във връзка с протестите срещу високите сметки за ток и парно.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...