Прокуратурата и икономическата полиция проверяват "Топлофикация София"

07.03.2013 | 11:23
по статията работи: Теодора Пенева
Задълженията към дружеството не са събирани години наред и давността им вече е изтекла, обясни Фандъкова
Прокуратурата и икономическата полиция проверяват "Топлофикация София"

 

Част от мерките, за които настояваха протестиращите срещу високите сметки за топло- и електроенергия и потребителските организации, вече са приети, заяви пред bTV кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Тя посочи за пример отпадането на лихвите върху прогнозните сметки и коментира: "Искам някой да ме убеди, че е справедливо да плащате лихва върху нещо, което може би не дължите".

Фандъкова е сезирала прокуратурата и икономическа полиция заради непотърсените от страна на "Топлофикация София" задължения. Тя уточни, че става дума за задължения, които не са събирани години наред от топлинното дружество.

Въпросните задължения са на практика несъбираеми, тъй като е минала тригодишната им давност и "някой навремето не си ги е потърсил", обясни столичният кмет. И добави: "Затова искам да отговаря този, който не си ги е потърсил".

Нарушенията обхващат различни ръководства на общинското дружество.

Назначен е и финансов одит за 2012 г. Той ще бъде разширен и ще обхване и предходни години.

Според Йорданка Фандъкова именно това е притеснило общинският съветник от БСП Георги Кадиев. Той постоянно я атакувал, изкарвайки наяве "сензационни новини”, с които тя вече е запозната и за които вече е предприела мерки.

Междувременно се разглеждат всички предложения на протестиращите и организациите, подчерта кметът на София. Сред сред които има и неизпълними, но за останалите трябва да се произнесат техническите и юридическите експерти.

По думите ѝ се работи по предложението за индивидуални договори в сградите с хоризонтална инсталация, както и за въвеждане на отчитане на топломерите всеки месец. Вариантите за това са да има дистанционно засичане или самоотчет.

Относно поисканите оставки на кметовете на столичните райони "Изгрев" и "Триадица" Фандъкова коментира, че в "Изгрев” Димитър Димитров е разпределял без правила икономии от фонд "Работна заплата”. В "Триадица” пък има злоупотреби с обществени поръчки.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...