Променят критериите за избор на региони за държавна помощ

19.08.2015 | 15:13
по статията работи: econ.bg
Предстои измененията в Закона за регионалното развитие да бъдат внесени в НС
Променят критериите за избор на региони за държавна помощ
Снимка: Sxc.hu

Критериите и показателите за определяне на районите за целенасочена подкрепа от държавата ще бъдат променени. Това предвижват измененията в Закона за регионалното развитие, които кабинетът одобри на днешното си заседание. Предстои документът да бъде внесен в Народното събрание.

Одобрените от кабинета изменения дават възможност за подкрепа на обособени целеви райони и на райони с неблагоприятни географски характеристики като планински, полупланински и погранични.

По отношение на стратегическото планиране на регионалното развитие са предложени промени, с които се допълва системата от документи и по-ясно се дефинира връзката между тях и инвестиционните програми, включително съфинансирани от фондовете на ЕС, както и идентифицирането на проекти, допринасящи за постигане на националните цели и приоритетите за регионално и местно развитие. От обхвата на системата документи за планиране на пространственото развитие се изключват концепциите за пространствено развитие на общините, за да се избегне дублиране на дейности и излишно натоварване на бюджетите им, предвид разработването на нови общи устройствени планове за голяма част от тях.

Въведени са задължителни изисквания за провеждане на обществени консултации при разработване на нови, актуализация и оценка на изпълнението на действащи национални и регионални документи за пространствено развитие. С тази промяна се засилва ролята на партньорите и на гражданските организации по отношение определяне на дългосрочната политика за развитие на районите на страната.

Функциите на органите за управление на регионалното развитие са прецизирани и разширени. Засилено е влиянието им върху прилагането и координацията на секторните политики на регионално ниво.

Като резултат от направените промени се очаква подобряване качеството, приложимостта и териториалната ангажираност на стратегическите документи за регионално и за пространствено развитие на национално и регионално ниво, повишаване на ефективността и ефикасността на политиката за регионално развитие, постигане на по- добро взаимодействие и координация между органите за управление на регионалното развитие, осигуряване на необходимите финансови ресурси за процеса на наблюдение и оценка на стратегическите документи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 18.01   532 г. – В Константинопол въстанието Ника, насочено срещу високите данъци и корупцията при император Юстиниан I, е потушено жестоко от войниците на Велизарий, избити...