Променят функциите на Системата за управление на средставата от ЕС

12.08.2015 | 13:20
по статията работи: Георги Кусеров
Въвежда се засилено използване на електронна комуникация
Променят функциите на Системата за управление на средставата от ЕС
Снимка: Econ.bg

Кабинетът прие промени в условията, реда и механизма за функциониране на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН). С тях се създават нормативните основания за доразвиването и надграждането на ИСУН за новия програмен период и оптимизирането на функционалностите й, съобщиха от правителствената информационна служба.

Измененията въвеждат засилено използване на електронна комуникация между всички участници в ИСУН, включително и между кандидатите и бенефициентите по оперативните програми, сертифициращия и одитния органи. Урежда се и статусът на информацията, обменяна чрез системата, с оглед възможността за използването й за статистически цели от Националния статистически институт (НСИ).

Регламентира се достъпът до информация, която е налична в друг орган на държавна власт, без да е необходимо същата да бъде изисквана от кандидатите или бенефициентите. Засилената комуникация през ИСУН за новия програмен период изисква и децентрализираното електронно управление на потребителските профили, което също е уредено с изменението на акта.

Чрез въвеждането на промените се цели да се ускорят процесите по управление и контрол, както и да се подобри ефективността на отговорните служители при подобрена проследимост и ясно определени отговорности. Промените са обвързани с изискванията в Регламент ЕС 1303/2013 за определяне на общоприложими разпоредби за Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 16.01   27 г. пр.н.е. – Сенатът на Римската империя удостоява за първи път с титлата Август императора Гай Юлий Цезар Октавиан. 927 г. – Кордоба (в дн. Испания) е...