Промишлената активност в еврозоната се свива през август за седми пореден месец

02.09.2019 | 17:55
по статията работи: econ.bg
Промишленият PMI индекс в еврозоната се повиши през август до 47,0 пункта от 46,5 пункта през юли, но въпреки това бизнес активността се свива за седми пореден месец
Промишлената активност в еврозоната се свива през август за седми пореден месец
Снимка: под лиценза на creative commons

Промишлената активност в еврозоната се сви през август за седми пореден месец, макар и с по-сдържано темпо от 6-годишното дъно, достигнато през юли, в резултат на продължаващо сериозно влошаване на промишления сектор на Германия, както и на отслабване на активността в Италия и Испания, показват окончателните неревизирани данни от редовното бизнес проучване на агенция IHS Markit.

Промишленият PMI индекс в еврозоната се повиши през август до 47,0 пункта от 46,5 пункта през юли, но въпреки това бизнес активността се свива за седми пореден месец (индекс под важното ниво от 50,0 пункта) и се намира в най-слабото ниво от декември 2012-а година, което е пореден знак за продължаваща рецесия в промишлеността.

Окончателното проучване на агенция Markit вероятно ще засили пазарните очаквания за разхлабване на паричната и лихвена политика на заседанието на ЕЦБ през следващата седмица.

Повишение от 46,9 през юли до 47,9 пункта през август бележи индексът, измерващ само промишленото производство, но и той остава в нивата под 50 пункта за седмици пореден месец, докато индексът, оценяващ новите поръчки задържа под това ключово гранично ниво за единадесети пореден месец.

В същото време PMI индексът на мениджърските нагласи в промишления сектора за следващите шест месеца спадна от 52,6 пункта през юли до 50,6 пункта през август, достигайки най-ниско ниво от ноември 2012-а година, което е ясен знак, че промишлеността няма да отбележи съществено подобрение в скоро време.

"Производителите в еврозоната страдат, тъй като през август продължа спада на фабричното производство. Значителното влошаване на оптимизма за предстоящите месеци пък предполага, че компаниите очакват още по-лошо представяне в бъдеще",  отбеляза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit.

Според него влошаващите се условия в промишлеността означават, че секторът на производството на стоки вероятно ще действа като все по-сериозна спирачка пред икономическия растеж в еврозоната през третото тримесечие. "Настоящите нива на PMI индекса са в съответствие с намаляване на производството на стоки на тримесечна база с 1%", посочи Уилямсън и добави, че "търговските и митнически войни остават най-сериозните притеснения сред производителите в еврозоната, като ескалацията на напрежението в търговските спорове между САЩ и Китай през август насърчи по-нататъшната склонност към избягване на поемането на риск".

От водещите страни-членки на еврозоната, Германия продължава да изпитва най-рязко влошаване на производствените условия, но при свиване на промишлената активност и в Испания и Италия, като само във Франция е отчетно подобрение на промишлената активност през осмия месец на годината.

Германският промишлен PMI индекс се повиши слабо през август до 43,5 пункта, но остава недалеч от 7-годишното юлско дъно от 43,2 пункта.

Аналогичният индекс на Франция обаче се подобри до 51,1 пункта от 49,7 пункта месец по-рано, което означава експанзия в промишлената активност на втората по сила икономика в еврозоната.

Италианският промишлен PMI индекс нарасна слабо до 48,7 пункта от 48,5 пункта през юли, но остава в нивата под 50,0 пункта за единадесети пореден месец, докато испанският аналогичен индекс се повиши до 48,8 пункта от 48,2 пункта, но и той остава в отрицателната територия под 50 пункта за трети пореден месец, което е сигнал за свиване на активността в промишлената сфера.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 24.05   1798 г. – Започва ирландско въстание за независимост от Англия. 1819 г. – Американският колесен параход "Савана" се отправя на път за Европа и става...