Протестите днес - 10 март

10.03.2013 | 14:55
по статията работи: Петя Бързилска
Протестиращи се обявиха против приватизацията на БДЖ "Товарни превози"
Протестите днес - 10 март

Днес в редица градове в страната отново се проведоха протести. Демонстрантите се обявиха, както и преди против монополите, така и против приватизацията на БДЖ "Товарни превози".

София

Протестиращи от националния протест в София блокираха движението на кръстовището на ул. "Славянска” и ул. "Г. С. Раковски” в столицата, предаде Агенция "Фокус”.

Протестиращите свиреха със свирки, носеха български знамена и плакати с надписи "23 години мафия от наши предатели и чужди "доброжелатели”; "23 години стига зимен сън, мафията вън”. В началото се бяха събрали около 150 души, сред които и деца.

Сградата на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) на ул. "Славянска” беше обградена с полицейска лента и имаше засилено полицейско присъствие. След това протестното шествие в столицата се отправи към Президенстжото и от там към Лъвов мост, където се бяха събрали около 1000 души. Шествието блокира движението по бул. „Мария Луиза”. Протестиращите скандираха, свиреха със свирки и развяваха български знамена.

Около час и половина продължи протестът в подкрепа на БДЖ, който се осъществи на Ценрална гара. Въпреки заплахите на протестиращите обаче, това не се е отрази на движението на влаковете и всички са тръгнаха по разписание. Пътниците и железничарите пък са били съпричастни и са се обединили в подкрепа на протестиращите, съобщи bTV.

122816

Снимка: Булфото

Припомняме, че вчера също се проведоха протести срещу приватизацията на БДЖ "Товарни превози".

Малко по-рано днес протестиращите блокираха движението в района и заплашиха, че ако исканията им за спиране на процеса на приватизация на БДЖ "Товарни превози" не бъдат чути, ще спрат движението на всички влакове. "Единството е важно. Когато сме на улицата сме равни, искаме да се противопоставим законно. Надяваме се хората да не се приберат по къщите си, това е единственият начин за промяна", коментира един от протестиращите Кристиян Коев.

Демонстрантите в столицата стигнаха до Централна гара в София, а някои от тях дори слязоха на релсите и се опитаха да блокират заминаването на два влака. С викове "Победа!", "Връщаме си БДЖ!", "Мафия!" и "БДЖ не се продава, нито подарява!" те изразиха недоволството си от намерението на Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол да продължи процедурата за приватизация на БДЖ "Товарни превози", предаде БГНЕС.

Оказа се, че част от протестиращите са били арестувани, след като протестното шествие се пренесе от Президентството на Централна гара в София. Задържаните протестиращи обаче са били освободени, съобщи iNews.

Хората излязоха на релсите и заплашиха да блокират движението на влаковете, ако приватизацията на БДЖ "Товарни превози" не бъде спряна, стигна се и до арести на част от протестиращите. След като тълпата, която наброява над 2000 души блокира два от бързите влакове и заяви, че няма да си тръгне, докато не бъдат освободени задържаните, полицията ги пусна.

122823

Снимка: Булфото

Организаторите на протеста призоваха тълпата да се разотиде и да не пречи на движението на влаковете.

Протестното шествие стигна и до Президентството. Около 400 души протестираха пред сградата на президентството. Недоволните граждани скандираха „Единство”.

Протестиращите призоваха на 12 март, в 12.00 часа пред парламента хората да дойдат с метли и лопати, за да „изметат боклука”.

122819

Снимка: Булфото

Варна

Протестиращите във Варна блокираха движението на влаковете, като около 5000 души обиколиха варненската железопътна гара от всички страни.

Протестиращите блокираха всички перони на гарата, като нито един влак не можеше да тръгне по разписание, съобщава bTV. Това обърка изцяло разписанието. Имаше три влака, които закъсняваха с повече от час– този до Добрич, Шумен и бързият влак за София.

Десетки пътници са  принудени да чакат на гарата. Хората обаче подкрепят протестиращите и търпеливо чакат. Варненци заявиха, че ще спират движението на гарата всеки ден, ако исканията им не бъдат чути.

Протестът след това се разцепи, част от хората бяха на гарата, докато други две групи се насочиха към Областна Администрация и Община Варна.

Протестът е срещу приватизацията на БДЖ –"Товарни превози”. Хората скандират "Мафия” и призовават железопътните превози в България да служат само на народа.

Преди това за кратко протестиращите блокираха сградата на енергийния оператор за Североизточна България "Енерго-Про", но до сблъсъци не се стигна, тъй като сградата беше плътно охранявана от тежко въоръжени жандармеристи.

По-рано предвождани от рокери и кукери те тръгнаха на шествие по варненските улици в посока до жп гарата, където отново блокираха пристигащи и заминаващи влакове. Днес е 29-ият ден от протестите във Варна, предаде БГНЕС.

Недоволните граждани скандираха "Мафия", "Искаме си БДЖ" и "ТИМ – вън!" Оттук протестиращите ще се върнат вероятно пред Община Варна, където гражданското недоволство ще продължи.

122821

Снимка: Булфото

Това е пореден ден на националния протест "Да запалим монополите". За пореден път протестиращите граждани се обединяват около пет основни точки. Първо, незабавна промяна на Изборния кодекс! Второ – спиране на всички разпоредителни действия на правителството и на всички започнали процедури по приватизационни сделки, обществени поръчки и издаване на концесии, до отмяната му от новото Народно събрание. Трето – спиране на всички изпълнителни и съдебни дела на монополите срещу гражданите: ЕРП-та, Топлофикации и ВиК до доказване на легитимността на сметките. Четвърто, 50% граждански квоти в държавните регулаторни органи. И пето – реформи в Съдебната система – изваждане на съдебната власт от контрола на политическата.

Във Варна с буйни хора пред сградата на Община Варна завърши шествието на протестиращите в града, предаде Агенция "Фокус". Специален автомобил, снабден с озвучителна техника, следваше днес шествието по целия му път и повдигаше духа с народна музика. На няколко места протестиращите извиха дълги хора по маршрута на протеста. Това стана и на кръстовището пред общината, където отново беше блокирано автомобилното движение.

Много от банките в града бяха облепени от протестиращите с големи надписи „Банка поробител” по време на шествието. По този начин варненци изразиха несъгласието си с високите лихви. Протестиращите се разбраха да подновят действията си утре в 18.00 часа.

Балчик

Днес се проведе протестно шествие и в Балчик.

122820

Снимка: Булфото

Пловдив

Протеси днес имаше и в Пловдив. Кордон от полицаи спря протестиращите малко след пловдивската автогара „Юг” в посока Централна гара, но след това ги пропусна. В знак на протест хората седнаха на пътното платно след което изпяха за пореден път химна на България.

Те скандираха “БДЖ” и се обявиха против приватизацията на железопътната компания. Продължават и възгласите срещу медиите, насочени най-вече към една от националните телевизии.

Преди това протестиращите в Пловдив преминаха по бул. „Цар Борис Трети Обединител" през Тунела и блокираха булевард „Христо Ботев", като се насочиха към Централна гара и се очаква да я блокират. По време на митинга стотици пловдивчани скандираха „Оставка" за пловдивския кмет и „Продажни медии". Чуваха се и възгласите „ЕВН мафия". Стотици пяха заедно химна на България. Шествието се охранява от много полицейски служители. Сред лозунгите в началото на шествието има един, който гласи "Болно образование= Умираща държава".

122822Снимка: Булфото

Последните протестиращи в Пловдив около 100 души се отправиха от Централна гара по улица „Иван Вазов” като крайната им цел е Гроздовият пазар. На това място започна вторият протест за деня с участието на рокери и представители на малкия и средния бизнес.

Повече от 200 рокери и представители на бизнеса са се събрали на протеста срещу управлението на Пловдив на Гроздовия пазар в града. Основните искания на протеста срещу местната власт са за намалението на данъците в града, които според организаторите са непосилни за пловдивчани на фона на ниските доходи. Организаторите заявиха, че без колебание ще поискат оставката на кмета Иван Тотев. На Гроздовия пазар има транспаранти с надписи: "ГЕРБ пада заради хора като кметовете на Пловдив и Варна", "Тотев, уби ни от данъци" и "Бойко си отиде, Тотев е наред".

Велико Търново

Шествието във Велико Търхово, което премина мирно, днес започна от Европейски център в града и стигна до сградата на общината в града. Там патриотични песни огласиха протеста и неколцина се хванаха на хора. Освен скандирания „Енерго – Про, отивай си с добро!”, „Българи, юнаци!”, „Левски, Ботев, България!”, сред протестиращите се чу и „Долу ТИМ!”. Днес недоволните граждани не говориха за исканията си, а призоваха за бойкот на предстоящите избори. Светлин Тачев, един от организаторите, призова всички да отидат на протест срещу приватизирането на БДЖ на 12 март на гарата във Велико Търново.

Благоевград

Към 13.00 ч. днес протестиращите срещу монополите в Благоевград се изтеглиха и освободиха двете платна на ГП - Е-79. След като движението по пътя бе блокирано в продължение на 35 минути, протестиращите, които са около 500, се насочиха към сградата на ОД на МВР.

"Там ще искаме оставката на шефа на Охранителна полиция Васил Митов, наредил на полицаите да ни спрат, въпреки, че имахме разрешение да блокираме Е -79", обяви по микрофона Людмила Манова.

Пристигналият спешно при блокадата на Е -79 директор на ОД на МВР -Благоевград комисар Георги Костов обясни на репортерите, че от София е получено разпореждане да не се допуска блокиране на пътища от Републиканската пътна мрежа. Затова протестиращите бяха спрени на кръстовището преди ЮЗУ.

Шумен

Около 250 души се включиха днес в петия протест в Шумен, който премина под надслов „Долу монополите”.  Шествието започна в 11.00 ч. като протестиращите тръгнаха от площадното пространство пред ДКТ „Васил Друмев” преминаха по маршрута: бул. „Славянски” – ул. „Адам Мицкевич” - ул. „Съединение” - ул. „Братя Андрей и Веселин Стоянови” – пл. „Воин” и се събраха пред сградата на „ВиК”-Шумен, като Протестиращите поканиха на митинга и управителя на дружеството Мариан Ганчев, който да отговори на техните въпроси, сред които защо трябва да се плащат загубите на вода, които възлизат на 71 % и защо шуменци трябва да плащат за кална вода, която е негодна дори за пране.

Протестите срещу монополите ще продължат, обявиха организаторите в Шумен. Те призоваха за един час всички шуменци да спрат да ползват електричество. Денят и точното време ще бъдат публикувани в страницата на протеста в социалните мрежи.

Смолян

В протеста в Смолян участваха около 50 души - значително по-малко в сравнение с миналия път, когато излязоха около 500 смолянчани. Протестът днес премина мирно, под надслов „Да се обединим за по-добър живот в България!”.

От трибуната пред Родопския драматичен театър в Смолян се изказаха много от присъстващите. Те заявиха, че намалението на цените на тока от преди дни е само „прах в очите на хората”. Пенсионерка от Смолян посочи, че до сега е имала сметка за ток около 45 лв., а през декември е трябвало да плати 200 лв. сметка, а през февруари – 85 лв. Майката на четири деца, която присъства на всички протести до сега в Смолян, също каза, че нищо не се случва със сметката й за ток за декември, която е 500 лв., с 200 лв. повече от предишните й месечни сметки за елелктроенергия.

Родопската певица Златина Узунова, която е сред организаторите на протеста в Смолян, заяви, че на последния протест в Смолян 37 души са се подписали в подписка, която е изпратена до ДКЕВР както и до електроразпределителното дружество в Смолян. Исканията им са за намаляване на сметките, тъй като те са много високи и досега никога не са плащали толкова големи суми. В края на протеста в Смолян присъстващите се обединиха около идеята, че трябва повече гражданска позиция сред смолянчани предвид насъбралите се малка група хора днес. Очаква се да бъде обявена нова дата за протест в Смолян.

Сливен

Грамада от камъни струпаха пред Съдебната палата протестиращи днес в Сливен. Тя е символ на исканията на недоволстващите магистратите да започнат да изпълняват своите функции и съдебната система да заработи като цяло.

Върху пирамидата бяха закрепени плакати с искания, както и снимка на премиера в оставка и неговите заместници с надпис: „Еднопосочен билет". През следващата седмица ще започне национална подписка. В нея ще се настоява за промяна в законодателството, която да позволява депутатите да бъдат отзовавани и да се осигури граждански контрол върху властта. Вече работи и интернет платформа, в която всеки български гражданин да може да формулира какво иска от управляващите и да постави различни проблеми.

Организаторите на протестите в Сливен призоваха гражданите да формулират своите искания и проблеми на местно ниво, като исканията ще бъдат внесени в Общинския съвет и до кмета на общината. Следващата седмица представители на протестиращите ще поискат среща с управителя на ВиК - Сливен, за да поставят проблема с високата цена на водата. Днес на протестен митинг - шествие на централния площад „Хаджи Димитър" се събраха около 300 души. Присъстващите почетоха паметта на загиналите по време на протестите с националния химн и с минута мълчание на колене. След митинга протестиращите преминаха с мирно шествие по централните булеварди на града.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 25.11   1120 г. – Белия кораб потъва близо до Нормандския бряг. 1667 г. – Опустошително земетресение в Кавказ причинява смъртта на 80 хил. души. 1741 г. – С...