Протестите срещу монополите продължават*

24.02.2013 | 11:34
по статията работи: Петя Бързилска
В София се събраха около 5000 души пред Президентството. Протести се проведоха в 35 града в страната
Протестите срещу монополите продължават*

Демонстрациите в страната продължават. Днес се проведе предварително обявения национален протест срещу монополите. Шествия има в редица градове в страната, като в столицата имаше още няколко протеста.

София

Към 13.00 че. шествието в София стигна отново до Орлов мост, откъдето започна сунтринта. Организаторите обявиха, че във Варна по улиците са излезли над 50 000 души, в Пазарджик – над 5000, а в останалите градове – по 4000 души.

Днес след 11.00 ч. хората започнаха да се събират пред Президентството. Те са около 5000 души, предаде репортер на Econ.bg.

Трудно е обаче да се определи точния им брой. Събраните демонстранти прииждаха от няколко големи лъча, както и на малки групи хора, вливащи се в масата пред Президентството.

Протестиращите скандираха "Мафия", "Оставка". Полицаите подкрепят протестиращите, заявиха още демонтрантите. Силите на реда бяха със свалени шлемове. Сградата на Президентството беше обградена от жандармерия. "Много сме, силни сме", "Полицията е с нас", "Доказахме, че сме народ , а не тълпа", скандираха още хората.

Начело на протеста имаше голям лозунг, на който пише "Стоп на продажните политици”, на него е нарисувана картата на България и пише "БСП, ДПС, ГЕРБ, ДСБ, Атака, РЗС, НДСВ, СДС залепени със знака "стоп”, предаде iNews.bg. Най-отпред на протеста се вее европейското знаме.

Пред Президенството започна да се събира подписка за промяна на Конституцията.

Протестиращите заявиха, че няма да преговарят с президента. Същевременно имаше изказвания от тяхна страна, че единствената институция, която работи в момента е Президентството. Демонстрантите бяха категорични, че няма да преговарят и с политически партии, защото "с терористи не преговаряме".

Хората носят трансперанти с надписи "Не искаме да се раждаме с подкуп и да умираме в заеми. Искаме достоен живот”, "Вън на монополите”, "Банкстрери, свалете лихвите”, "Пирин е в беда. Спасете го сега”, както и „Прасета жалят за Буда”. Пред парламента са поставени защитни решетки. Зад тях има жандармеристи.

121199

Протестът в центъра на София. Снимка: Булфото

Пред Народното събрание пък се провеждаше протестът на студентите, които се обявяват против високите такси в университетите.

Една част от хората идваха от демонстрацията пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Точно в 11.00 ч. протестиращите тръгнаха от два лъча - от Орлов мост и от ул. "Славянска".

При протестиращите пред МИЕТ се появи и президентът Росен Плевнелиев, който бе посрещнат с освирквания и скандирания. Държавният глава е взел документа с исканията на протестиращите.

Плевнелиев покани на консултации на ул. "Дондуков" 2 демонстрантите, като заяви, че "трябва да се работи много". "Запрятаме ръкави и започваме да работим", каза Плевнелиев на протестиращите пред ул. "Славянска" и ул. "Раковски" в София, които тръгнаха към Президентството.

Движението на бул. "Цариградско шосе" в района на Орлов мост беше спряно, заради събралите се 2000 души, които се обявяват против застрояването на Пирин.

Сред някои от предварително обявените искания на протестиращите срещу монополите са бърза национализация на ЕРП-тата, спиране на всички дела, свързани със сметки за ток, парно и вода, докато не приключи разследване за легитимността на сметките, а 100% от евтиния ток, произвеждан от АЕЦ "Козлодуй", да е за вътрешния пазар. Извън сметките за електроенергия, координаторите на протестите настояват за създаване на граждански квоти във всички регулаторни органи, възможност за отзоваване на депутати, отпадане на имунитета на народните представители и мажоритарна система за гласуване.

Организаторите предупредиха по време на протеста, че ако се видят хора с маски, протестиращите да се отдръпнат от тях, и да се сигнализира на полицията, за да се предотвратяват провокации.

Провеждат се протести в 35 града в страната.

Варна

Над 10 000 души участваха в протестното шествие във Варна, което протичаше мирно. Хората се движеха бавно по булевард „Владислав Варненчик”, като блокираха основните кръстовища по пътя си.

Пееха се патриотични и възрожденски песни и преобладаваха виковете срещу монополите. Липсваха партийно обвързани възгласи, а почти всеки протестиращ развяваше българския национален флаг. Шествието се съпровождаше от плътен кордон на полицията, информира Агенция "Фокус".

Със скандирания „ Мафия”, „Оставка” и нецензурни изрази по адрес на варненските управници продължи шествието във Варна по бул. „Сливница”. Хората изразиха недоволството си от начина на управление на Варна през последните години, като най-честите призиви са срещу местните управници. В отделни части на шествието, което е с дължина близо километър, се чуваха викове срещу кмета на града и срещу различни фигури от местната власт.

Демонстративно бе запалено чучело, символизиращо монополите. Булевард „Владислав Варненчик” беше блокиран изцяло за движение, както и част от изхода за АМ „Хемус в посока София.

121198

Протестно шествие във Варна. Снимка: Булфото

Пловдив

Около 5000 демонстранти в Пловдив блокираха бул. “Шести септември”. Протестиращите преминаха през Главната улица и се спряха пред сградата на ЕВН (EVN), където скандираха “Мафия”, придружено с освирквания, предаде Агенция "Фокус".

Сградата на електроразпределителното дружество в Пловдив се охраняваше от двоен кордон жандармеристи без щитове. Един от лозунгите гласеше: “Предлагате ни разсрочено плащане ли? Не - благодарим. Пазарлъците в парламента- не при нас”.

В протеста участваха представители на местния бизнес, които носят плакат с надпис “Над 3000 работодатели са фалирали през 2012 година. Как се прави бизнес в тази държава?”.

Протестиращите в Пловдив изгориха демонстративно Конституцията на Република България, като заявиха, че тя не защитава правата на гражданите, а само на богатите. 

Към шествието се присъединиха представители на синдикат "Подкрепа”, заедно с техния лидер Атанас Кръстев. В протеста участва и Регионалната колегия на Българския лекарски съюз начело с Д-р Георги Кръстев. Присъединиха се и около стотина студенти, които твърдят, че нямат политически искания, а искат по-добра образователна система и работа в страната. Синдикатите пускат звукови сирени Пеят се песни като "Боят настана” и се рецитират стихове на Вазов. Протестиращите паднаха на колене за България и пеят химна.

Велико Търново

Около 150 души се събраха пред сградата на Община Велико Търново.

Повечето от присъстващите носеха национални знамена, но има и такива с черни флагове, на които е изписано "Енерго - про вън!”. Протестът се охраняваше от 30 представители на полицията. На сградата на Общината на спрей е изписано "Свободен избор”.

Очаква се шествието да се отправи към сградата на Енергоснабдяване. В социалната мрежа Facebook над 2 200 души са изявили желание да се включат в протеста.

121200

Протестно шествие във Велико Търново. Снимка: Булфото

Пазарджик

В Пазарджик над 1000 души участваха в протестното шествие срещу монополите и високите цени на тока. Шествието тръгна от парк-остров "Свобода" по предварително определения маршрут. Преди началото му, организаторите призоваха за спазване на обществения ред.

"Нека да покажем, че в Пазарджик протестите няма да създадат проблеми на полицията, нека да запазим добрите отношения между протестиращи органите на реда", апелираха организаторите. Около 200 полицаи отговаряха за мирното протичане на шествието. Участниците в него скандираха "Единство", а някои носеха плакати с надписи "Да изчистим парламента за един ден".

Основните искания, които оповестиха организаторите на протеста в Пазарджик преди началото на шествието, са за продължаване на работата на Народното събрание, създаване на програмен кабинет, създаване на Обществен съвет от експерти и задължителна гражданска квота в него от 50%, създаване на договор между Обществения съвет и програмния кабинет, за да бъдат изпълнени исканията на гражданите. Освен тези искания са формулирани осем искания към монополите, пет към топлофикациите и две искания към водните дружества.

Благоевград

Около 600 души се стекоха пред сградата на Община Благоевград, за да участват в националния протест срещу монополите и високите сметки за ток. Броят им постоянно се увеличава.

На място бяха прочетени основните искания, които бяха формулирани след общонационалните срещи вчера (23 февруари) в Сливен и София. Сред исканията е и свикване на Велико Народно събрание (ВНС). Един от инициативните комитети заяви, че задължава парламента и президента на Република България да упражнят правото си и да свикат ВНС, което да изработи нова Конституция.

Протестиращите също така искат промяна на политическата система, т.е. депутатите да се избират мажоритарно, за да носят персонална отговорност пред избирателите. Не на последно място се иска гражданска квота от 50% в обществения съвет, който се планира да се създаде към служебния кабинет.

Протестиращите в Благоевград срещу високите сметки за ток дадоха срок от една седмица за изпълнение на техните искания. Людмила Манова, организатор на Инициативния комитет, призова всички граждани да дадат срок от една седмица, в която техните искания да бъдат изпълнени, в противен случай да излязат отново с гражданско неподчинение и следващата седмица. От Инициативния комитет посочиха, че в подкрепа на протестиращите в България са излезли и българи, които не живеят в България - в Лондон, във Франкфурт, в Атина, в Рим, в Ротердам, в Париж за да покажат, че са солидарни с исканията на протестиращите.

Бургас

Многолюден протест имаше и в Бургас. Хиляди жители на града излязоха в центъра, за да изкажат недоволството си срещу лошите условия на живот и работа. Организаторите приканваха за мирен протест. Началото на протеста бе дадено пред сградата на електроразпределителното дружество, след което групата потегли по главната улица към паметника Альоша. Там множеството бе значително повече. Хората носеха развети трибагреници и най-различни плакати с които приканват безчинствата в страната да спрат.

"Всеки ден ставаме все повече и повече, всеки ден показваме, че можем да променим държавата, като участваме в управлението, да бъдем чути”, казаха организаторите.

Председателят на инициативния комитет Михаил Неделчев каза по повод проведените срещи в Сливен и София, че политиците ги е страх от протестите и се опитват да ни разединят. "Вчера на срещата в Сливен никой нямаше претенции че е представител на града си, защото никой не ни е упълномощил за това. Единствената цел на тези инициативни комитети е да организират протестите по градове и като цяло в страната, защото само ако сме единни, имаме възможност да променим нещо. 23 години доказаха, че съществуващата система не работи. Трябва да бъдат намалени както депутатите, така и общинските съветници по общини. Въпросът сега не е накъде, а как, защото, както виждате се опитват да ни излъжат, че когато правителството подаде оставка, ние сме победили и сега кой ще изпълни исканият ни? Народното събрание, което президентът иска да разпусне в сряда?”, каза той.

Той прочете писмо с искания до президента, относно безотговорното поведение на политическите партии и нежеланието им да работят за интересите на българския народ, относно финансовото ощетяване и ограбване на гражданите чрез сметките.

Сливен

Над 2000 души се събраха на протеста, който се провежда на площад Хаджи Димитър в Сливен. В 11.00 часа жителите на Сливен се присъединяваха към протеста издигайки различни плакати. На някой от тях беше написано: "Ние сме силни, защото сме заедно”, "Време е да се отървем от монополите”.

В началото на протеста организаторите призоваха всички протестиращи да стоят далеч от провокации, да не се подлагат на насилие и грубости и призоваха полицията да следи за провокативни действия. Организаторите на протеста в Сливен са категорични, че няма да допуснат провокатори. Един от протестиращите носи пластмасова риба, облепена с фактури за ток, като символ на това, че управляващите и електроразпределителните дружества правят народа на „шаран”.

На протеста бяха представени и всички искания, които бяха приети в Сливен по време на националната среща. Хората единодушно одобриха, това което е представено от организаторите, като искания. Очаква се шествието от площад „Хаджи Димитър” да се насочи към електроразпределителното дружество в Сливен.

Смолян

Пред паметника на Христо Ботев в Смолян се провежда протестният митинг на смолянчани, като този път той не е само срещу монополите, а и срещу безобразията в държавата, предаде Агенция "Фокус".

"Всички хора сме обезверени, не вярваме на нито един политик, като и в този момент те продължават да се замерват с компромати, а нито един от тях не е направил конкретно предложение как може да се излезе от социалната криза в България”, каза един от организаторите на протеста.

Протестиращите в Смолян настояват гражданите да имат контрол над политиците, настоящият парламент да продължи работата си, създаване на обществен съвет от експерти със задължителна гражданска квота, промяна на изборния закон, за да може всички, които доведоха България до тази безизходица, да могат да понесат наказателна отговорност.

Демонстрантите също така настояват АЕЦ „Козлодуй” да задоволява вътрешния пазар, а да не изнася ток в чужбина, да се премахнат посредниците, както и да се разпусне Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). От трибуната на Стария център, смолянчани поставиха и наболели въпроси от местно ниво – за отварянето на театъра, да се махнат антените на мобилните оператори, в града да се изгради онкоцентър. Хората заявяват, че ще гласуват за този, който предложи ясна и конкретна програма как да се излезе от кризата в България.

Добрич

Стотици хора се събраха и на протест в Добрич, съобщи читател на Ekon.bg. По думите на протестиращи са се събрали над 4000 души. В 11. 00. ч шествието започна от църквата "Свети Георги" на бул."25 септември", като след това премина по пешеходната зона на града. Хората се отправиха към централата на електроразпределителното дружество "Енерго-про" и сградата на Община Добрич. Протестът премина мирно. Имаше освирквания. На протеста присъства полиция.

Русе

В Русе хората развяваха българското знаме и изслушаха националния химн. Присъстващите издигнаха лозунги с различни искания, сред които и искане за оставка на кмета на Община Русе. Русенци поискаха да има програмен кабинет, гражданска квота от 50 %, която да защитава обществото, преминаване от пропорционална към мажоритарна изборна система

*Статията е обновена към 13.00 ч.

 

Оцени статията:
5.00/4
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...