Проучване: 40% от напускащите работа у нас посочват бърнаута като причина

21.03.2019 | 15:05
по статията работи: econ.bg
80 на сто сочат, че при две сходни оферти за работа биха отхвърлили тази, която не предлага форма на гъвкавост на труда
Проучване: 40% от напускащите работа у нас посочват бърнаута като причина
Снимка: Regus

Кръгът от сфери на заетост, които са силно засегнати от професионално „прегаряне“, непрекъснато се разширява. Докато в последните десетилетия емоционалното изтощение, предизвикано от силна натовареност на работното място, се свързваше предимно с високо отговорни длъжности, тенденцията за загуба на мотивация, прекомерно напрежение и неудовлетвореност се засилва в най-разнообразни области. По данни на Евростат 55 % от изгубените работни дни в Европа се дължат на стрес, у нас делът е около 40 на 100. Същевременно, според статистика на НОИ, бизнесът губи 170 милиона от болнични, като около една трета от тях са неправомерно използвани около празници и почивни дни.

На фона на изразения недостиг на висококвалифицирана работна сила инвестицията в човешки ресурс се оказва ключова за запазване на бизнеса и конкурентноспособността. Въпреки че стресът, определян като „болестта на 21 век“, е нещо обичайно за работната сфера, все повече работодатели и организации осъзнават, че наличието му е организационен, а не персонален проблем. Анализ на Световната здравна организация го определя като един от факторите за висока смъртност и първопричина за редица болести. Все повече се очертава фактът, че хуманизацията на работното място и разрешаването на проблемите, пораждащи психосоциален дискомфорт, са ключ към ефективно управление на трудовия живот и активно развитие на икономиката.

Докато българите имат най-ниската продължителност на живота в Европа (74,8 години, по данни на НСИ) и са на първо място по сърдечносъдови заболявания, а емиграцията на хора в трудоспособна възраст показва високи нива, създаването на оптимални условия на заетост и напасването към актуалните промени в заобикалящия свят се утвърждава като необходима крачка към просперитет.

Изискванията към организацията на труд се модифицират с всяка изминала година. Независимо икономическо проучване установява, че през 2018 г. очакванията на служителите към предоставяне на гъвкави форми на работа са се увеличили с 5% от предходната година. Проведеното от IWG допитване от януари 2019 година включва 15 000 респонденти от 80 страни и сочи, че все повече държави правят промени в тази насока. Според IWG – групата-майка от водещи компании, включваща Regus:

85 % от запитаните вярват, че продуктивността се е покачила като резултат от по-голямата гъвкавост в организацията на работа;

80 % сочат, че при две сходни оферти за работа биха отхвърлили тази, която не предлага форма на гъвкавост на труда;

50% от респондентите в световен мащаб работят извън основния офис най-малко 2,5 дни в седмицата;

65% вярват, че бизнеси, които приспособяват средата и организацията на труд към естеството на работа са по-продуктивни.

Същевременно голяма част от държавната политика в различни страни е насочена в посока на тези промени. В Холандия служителите имат право да изискат промени в организацията на труд след първата година на заетост на дадено място. Това важи за фирми с повече от 10 служители и включва намаляване или увеличаване на работните часове, както и работа от разстояние. В Австралия законът позволява да се сключват договори между работодател и работник така, че условията да пасват на частния случай. Законодателството във Великобритания също описва прилаганеto на гъвкавите форми на работа, а в Италия е регулирана така нареченaтa „smart” заетост, която удостоверява равнопоставеност на работата, когато тя се извършва от разстояние.

Статистиката сочи, че в Германия и Бразилия компаниите, които не прилагат политика на гъвкавост и не планират въвеждането на такава, са едва 10%. Разпространението на гъвкави форми и гъвкави пространства за работа в световен мащаб се ръководи не само от нарастващия „глад“ за квалифицирани работници, но и от повишаването на осведомеността сред бизнес лидерите за ключовата роля на тези форми за постигането на икономически и социален успех.

Regus е водещият световен доставчик на работни пространства. Това е глобална мрежа от пространства за офиси, съвместна работа и срещи, която компаниите могат да използват в почти всеки голям град по света. Работните пространства, обединени в мрежа, позволяват на бизнесите да извършват дейността си отвсякъде, без да има нужда от първоначални разходи или капиталовложения. Непосредствените ползи от общата инфраструктура се изразяват в намаляване на разходите за създаване и поддръжка на работни пространства и оборудване, както и възможност за пълен аутсорсинг на офисното обслужване. Към момента мрежата свързва близо 2,5 милиона единомислещи професионалисти по света. В България тя предлага офис пространства в градовете София и Пловдив. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 05.07   1439 г. – Във Флоренция е обявена уния между Римокатолическата църква и Византия. 1811 г. – В резултат на Войната за независимост на испанските колонии в...