Пускат автомати за обмен на валута

06.07.2012 | 16:01
по статията работи: Елица Елефтерова
Машините ще издават касова бележка, но чрез тях ще може да се обменя само чуждестранна валута срещу левовата й равностойност
Пускат автомати за обмен на валута

Освен в банковите офиси и в пунктовете на чейндж бюрата, валута ще може да се обменя и чрез автомати, специално програмирани за тази цел. Това предвиждат промените в наредба за условията и реда за вписване в регистъра и изискванията към дейността на обменните бюра, които влязоха в сила в началото седмицата.

Чрез машините ще може да се обменя само чуждестранна валута срещу левовата й равностойност. Друг вид сделки, като например покупка на долари срещу евро, няма да са възможни.

Промените предвиждат при регистрацията в НАП, собствениците на такива автомати  да представят определени документи, които ще гарантират, че няма да има възможност за измами при обмяната на валута. Въвежда се и изискване банкоматът да издава касова бележка при услугата.

С новата наредба се предвижда и облекчаване на регистрацията на обменните бюра чрез значително намаляване броя на изискваните документи. Това ще стане възможно, защото данъчните ще си набавят част от необходимата информация по служебен път чрез допитване до съответните институции.

Промяна има и в задължителните изисквания за изписване на курсовете на чуждестранната валута върху таблата на валутните бюра. Новите условия предвиждат курсовете „купува” и „продава” да са посочени до третия знак след десетичната запетая.

Досега изискването беше на таблото да са изписани до втория знак след запетаята. Освен това на таблото на чейндж бюрото трябва да бъде посочен и информационният телефон на НАП 0700 18 700.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...