Пускат газа от Гърция през 2018 година

10.12.2015 | 16:38
по статията работи: Десислава Маданска
София и Атина подписаха окончателното инвестиционно решение
Пускат газа от Гърция през 2018 година
Снимка: Thinkstock/Guliver

Днес не подписваме меморандум или надежди, вече имаме краен срок да трансферираме природен газ – 2018 г. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след подписването на окончателното инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция-България.

Акционерите в смесената компания „Ай Си Джи Би“ (ICGB) подписаха днес окончателното инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция – България. В компанията равни дялове от по 50% притежават Българският енергиен холдинг и „Посейдон“ (в който участват по равно италианската „Едисон“ и гръцката ДЕПА).

С подписания документ акционерите в смесената компания се ангажират да осигурят необходимото финансиране за завършване на строителството, веднага след издаването на всички необходими разрешителни. Затова приетото окончателно инвестиционно решение се счита за последната стъпка преди началото на строителните дейности по интерконектора. Предвидено е строежът да започне през втората половина на 2016 г. Според предварителния график търговска експлоатация на интерконектора трябва да започне в средата на 2018 г.

„Благодарение на нашите партньори в Европейската комисия, Съединените американски щати, Гърция и на нашата балансирана позиция днес ние имаме шанса да изградим газоразпределителен център, който да ни гарантира енергийна независимост“, каза министър-председателят Бойко Борисов.

По думите му от това ще печели не само България, но и целия регион.

Енергийният министър Теменужка Петкова отбеляза, че реализирането на проекта за първи път ще даде достъп на България и целия регион на Югоизточна и Централна Европа до алтернативни потенциални източници на природен газ от Каспийския регион, Близкия изток, Източното Средиземноморие, както и терминали за втечнен природен газ.

Прогнозният бюджет за изграждане на междусистемната връзка е около 220 млн. евро. Очаква се при влизането му в експлоатация интерконекторът да е с до 3 млрд. куб. м. годишен капацитет, който може да бъде увеличен на следващ етап.

Междусистемната връзка е с дължина 181 км. на българска територия и 31 км. – на гръцка. Тя се изгражда изцяло на търговска основа от смесената компания „Ай Си Джи Би“. Интерконекторът Гърция – България е признат за проект от общ интерес за Европейския съюз и е включен сред приоритетните проекти в Групата на високо равнище в рамките на инициативата за газова свързаност на Централна и Югоизточна Европа. Израз на сериозния ангажимент на българското правителство към реализацията на проекта е увеличената държавна гаранция за него – от 80 млн. лева в бюджета за 2015-та година на 215 млн. лева в бюджета за следващата година.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 30.09   1399 г. – Хенри IV е обявен за крал на Англия. 1452 г. – В Майнц излиза първата печатана книга – Библията на Гутенберг. 1520 г. – Султан Сюлейман...