Пчелари: В големите магазини у нас се продава мед с влошено качество*

11.08.2011 | 12:23
по статията работи:
Очаква се цените на пчелния продукт да се повишат. 75% от българския мед се изнася. Съюзът на пчеларите поиска повече пари от държавата
Пчелари: В големите магазини у нас се продава мед с влошено качество*

Автор на статията: Ивайло Ачев ( ivailo.achev@3bay.bg )

*Информацията е актуализирана към 15:30 часа

Цените на меда

Медът у нас ще поскъпва, при това с между 1.5-2 лева на килограм. Причината за това са по-скъпите суровини, които се употребяват за отглеждането на пчелите, стана ясно днес по време на пресконференция на Съюза на пчеларите.

Прогнозите са, че у нас цената на дребно на мановия мед (полихлорен мед) ще бъде между 13 и 14 лева за килограм.  Монохлорният мед (например акациев) ще се продава за около 10 лева, а обикновеният (билков) мед ще струва към 9 лева.

Годишно в България се произвеждат между 6 и 12 хил. тона пчелен мед, стана ясно още днес. Големите разлики са продиктувани от различията през годините.

Около 75% от продукцията на българските пчелари отива за износ. В момента цената на едро при изнасяне в чужбина е около 1.50 - 1.80 евро на килограм, съобщиха още от Съюза на пчеларите. Изкупната цена на едро у нас е около 2 евро на килограм.

Пчеларите искат субсидии от държавата, тя не дава

По време на пресконференцията пчеларите поискаха повече пари от държавата. Те настояват за допълнителни 10 млн. лева или 40 лева на пчелно семейство. У нас има около 600 - 680 хил. пчелни семейства, а с пчеларство се занимават 22 - 30 хил. души, като статистиката е от 2009 година.

По думите на инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на пчеларите, през следващия тригодишен период от Националната програма за развитие на пчеларството за сектора ще бъдат отпуснати 10 млн. лева.

Според Михов все още няма единно виждане за пчеларството в Европа за следващия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП). Тепърва ще се уточнява какви средства ще се отделят за субсидиране на сектора.

Михов подчерта, че пчеларите искат допълнителната държавна помощ, тъй като годишно пчелите в България извършват дейност (опрашване), което помага за създаването на икономически продукт на стойност 2 до 3 млрд. лева и то от други сектори.

От Министерството на земеделието и храните (МЗХ) обаче отказват допълнителна помощ, тъй като "пчелите и без да бъдат гледани, ще опрашват растенията", сподели Михайлов.

Качественият контрол - сериозен проблем

Друг сериозен проблем, с който се сблъсква пчеларският сектор, е качественият контрол. За издаване на сертификат на качество на една партида мед се дават между 100-150 лева. Отделно, според инж. Михайлов и според проф. Николай Симеонов от Съюза качественият контрол на меда се осъществява "на парче".

Няма единен механизъм и това позволява на големите вериги магазини да продават продукт, който всъщност не е мед. Основни причини за влошеното качество на меда са методите му на обработка, за да остава течен за дълго време на щандовете, както и прибавянето на добавки.

Постигането на течно състояние на меда обаче води до загуба на други полезни негови качества. "Медът от магазина не се захаросва при по-продължителен престой, което е доказателство, че му липсва качество", поясни проф. Николай Симеонов, цитиран от iNews.bg.

От Съюза на пчеларите обаче не съобщиха до тях да са достигали конкретни сигнали за злоупотреби от страна на големите търговски вериги или на по-малките магазини по отношение качеството на предлагания мед. Съюзът също така не е пращал конкретни сигнали за злоупотреби до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Пчеларите обаче смятат, че качествен контрол реално няма.

Седмица на меда

Днес стана ясно още, че между 15 и 20 август 2011 г. в десет български града (София, Варна, Добрич, Шумен, Кюстендил, Радомир, Ямбол, Банкя и др.) едновременно ще се организира "Седмица на меда".

Проектът се финансира по Националната програма за развитие на пчеларството, като той става факт заради спечелен от Съюза на пчеларите конкурс.

Целта е да се популяризират пчелните продукти в България, да се скъси дистанцията между производители и потребители и истинският мед да се настани на трапезата на българина.

Всеки българин консумира по около 300-400 грама годишно, докато в Германия това количество е килограм и половина.

Позицията на МЗХ

След пресконференцията, дадена от Съюза на пчеларите, от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) съобщиха данните за финансирането на сектора, с които те разполагат.

Одобреният общ финансов ресурс за периода 2008 - 2010 г. по програмите в помощ на пчеларството е в размер на 7.4 млн. лева, от който са усвоени 5.02 млн. лева, съобщиха то МЗХ.

Средният процент на усвояване на средствата за целия първи тригодишен период е почти 70%, коет според ведомството е един много висок резултат.

Поради нарасналия интерес в одобрената от Европейската комисия (ЕК) програма за новия тригодишен програмен период по "Национална програма по пчеларство за новия 2011-2013 г." е заложен трикратно по-голям финансов ресурс в сравнение с този по предходната програма. Средствата, които ще бъдат разпределени, ще бъдат почти 20 млн. лева. Включени са включени и нови мерки по програмата.

Националната програма по пчеларство е широко популярен и предпочитан източник за финансиране на дейността на българските пчелари, регистрирани като земеделски производители, поради минималните разходи по подготовката на инвестиционните проекти, облекчена процедура на кандидатстване и кратките срокове за обработка на заявленията и получаване на финансова помощ.

По нея българските пчелари могат да участват за закупуване на лекарства срещу вароатозата, да извършват анализи на пчелния си мед по 10 показателя, да закупуват нови кошери, отводки и пчелни майки.

По същата програма се финансират проекти за техническа помощ за сдружения и организации на пчелари, както и за изпълнението на приложни изследователски програми в областта на пчеларството и пчелните продукти.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 30.05   1431 г. – Стогодишната война: В Руан, Франция, 19-годишната Жана д'Арк е изгорена на клада от английско ориентирания трибунал. 1498 г. – Христофор Колумб се...