Първанов върна промените в Кодекса на труда, засягащи БТПП

27.12.2011 | 17:19
по статията работи:
Според Цветан Симеонов приетите текстове са противоконституционни
Първанов върна промените в Кодекса на труда, засягащи БТПП

Президентът Георги Първанов вероятно ще наложи вето върху промените в Кодекса на труда (КТ), засягащи критериите за представителност на националното ниво на работодателските организации. Това е станало ясно след днешната среща на държавния глава с представители на ръководствата на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Българската стопанска камара (БСК) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), предаде БТА.

Впоследствие от прессекретариата на държавния глава информираха, че Първанов е подписал указ, с който връща за ново обсъждане в Народното събрание (НС) съответните разпоредби. В мотивите за ветото президентът посочва, че има разпоредби на закона, които засягат сериозно трудовите права на организациите на работодателите,  нарушават конституционни права и задължения, както и международноправните задължения на страната, предаде БТА.

"Тези разпореджи ограничават социалния диалог и не се подкрепят от преобладаващата част от работодателските организации. Те не са присъщи на социалната държава, каквато България трябва да бъде според Преамбюла на конституцията", каза държавният глава.

Обсъдените на срещата въпроси са били със социално-икономическа проблематика. Председателят на БТПП Цветан Симеонов е посочил, че главен повод за провеждането и е именно констатираното несъответствие на въпросните промени в КТ, както с конституцията, така и с поетите в международни актове задължения на България. Затова от организацията са настояли критериите за представителност да бъдат преразгледани.

"Считаме, че е неподходящ моментът за въвеждане на такива "уникални" български практики и е по-добре да се съобразим с основните принципи на международното право", е коментирал Симеонов по повод изключването на БТПП от Националния съвет за тристранно сътрудничество вследствие промените в КТ.

От своя страна Васил Велев, председател на АИКБ, счита, че няма съвършен нормативен акт и в досега действащите текстове има редици и слабости и пропуски. По думите му обаче това не значи, че тази практика трябва да бъде продължена, особено в случаи на подобрено ниво на социалния диалог в Тристранния съвет.

По повод новите текстове в Кодекса асоциацията е изразила позицията, че те са резултат на компромиси на взаимно изключващи се предложения, които в много случаи имат вътрешни противоречия и не са съвършени. По мнението на АИКБ е необходимо експертният потенциал на Търговската палата да бъде съхранен и развит за нуждите на бизнеса и на работодателските организации.

Заместник-председателят на БСК Димитър Бранков е посочил, че честата промяна на критериите за представителност на работодателските организации (веднъж на четири години) основно за участието им в консултации предизвиква въпроси.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 10.07   48 пр.н.е. – В Битката при Дирахиум Юлий Цезар едва избягва катастрофално поражение от Помпей Велики. 1212 г. – Голяма част от Лондон е изпепелена от...