Първанов иска повече инвестиции в наука

18.11.2011 | 16:04
по статията работи:
Трудът на българските учени и експерти е силно подценен, коментира президентът
Първанов иска повече инвестиции в наука

"Инвестициите в образованието, науката, иновациите у нас са на едно от най-ниските равнища в ЕС". Това каза президентът Георги Първанов на кръгла маса "Електронните инфраструктури: новите магистрали на европейското развитие на България". Форумът се провежда под патронажа на държавния глава и генералния директор на ЮНЕСКО. Организатори са Академията за лидерство, УНСС и Софийският университет "Св. Климент Охридски".

Президентът Първанов посочи, че участието на България в европейското научно- изследователско пространство не е на задоволително равнище. Той допълни, че участието ни в програмите за мобилност на студенти, преподаватели и изследователи се свежда до еднопосочна мобилност - навън. "Това обрича страната на незавидно бъдеще", заяви Първанов, цитиран от БТА.

По думите му трудът на българските учени и експерти е силно подценен в европейските изследователски, образователни и иновационни програми. "Трябва да е ясно, че не можем да постигнем желаното икономическо и социално развитие, ако не обърнем посоката - от напускане към завръщане на талантливите българи от чужбина", посочи президентът.

Георги Първанов изтъкна, че България значително изостава в развитието, както на магистралните комуникационни високоскоростни средства спрямо европейската научно-изследователска мрежа, така и в изграждането на модерни суперкомпютърни центрове. "Нито транспортните, нито енергийните, финансовите, стоковите или човешките потоци са мислими днес без електронните магистрали. Те променят всички останали инфраструктури - придавайки им нови качества - интелигентност, гъвкавост, самопрограмиране, оптимизиране", заяви президентът Първанов.

Той изтъкна, че през следващите години трябва да изградим електронните инфраструктури у нас като част от европейските и глобални инфраструктури. Той посочи, че това ще позволи качествено да се подобрят научните и научноприложните изследвания, нивото на образование и здравеопазване, жизненото равнище и обществените услуги, ще даде цялостно отражение върху икономиката и обществото, върху културата и живота на хората.

Държавният глава посочи, че сега в Европа 40 000 служители в изследователски институти и университети използват интегрирани компютърни услуги и мрежи. Тенденцията е решенията да се предоставят не само като самостоятелна технология, а и като цялостен пакет от услуги, наблюдава се и процес на уеднаквяване на предлаганите услуги - те стават взаимно заменяеми, така че клиентът прави избора си единствено на основата на цената.

Георги Първанов каза, че очаква като резултат от дискусията да се определят приоритетните направления за доизграждане на електронните инфраструктури и полетата на тяхното приложение - за образование и научни изследвания, за иновации, за бизнес услуги, за развитие на малки и средни предприятия, за култура, здравеопазване, електронно правителство.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Като видя някой да си изпива бутилката бира до дъно си викам: - На тоя може да се разчита, няма да си остави работата недовършена!!!
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...