Първанов поиска пълна информация от Пардю за инцидента в Ирак

07.03.2005 | 14:36
по статията работи: econ.bg
Редник Гърди Гърдев е убит от приятелски огън

 

Президентът Георги Първанов прие спешно днес посланика на Съединените американски щати у нас Джеймс Пардю по повод трагичния инцидент с младши сержант Гърди Гърдев в Ирак.

Държавният глава посочи, че предварителното разследване на смъртта на младши сержант Гърдев потвърждава версията, че той е бил жертва на "приятелски огън". Това е тежък инцидент и потвърждението на фактите води до извода за проблеми в координацията и оперативното взаимодействие между съюзниците, посочи президентът. Той призова още веднъж за по-висока коалиционна култура на всички равнища в рамките на коалицията. Георги Първанов поиска пълна и точна информация от американска страна с оглед изясняване на трагедията. Президентът заяви, че българската страна провежда сериозно разследване по случая и ще настоява виновните да понесат своята отговорност. Държавният глава изрази очакване САЩ да приложат същия сериозен подход в разследването и строгост при търсенето на отговорност. Посланик Пардю изрази най-дълбоки съболезнования по повод трагичната гибел на българския военнослужещ. Той обеща да информира американското правителство и американското командване в Ирак за срещата с българския президент и да настоява за срочно и цялостно разследване на случая от американска страна. Посланик Пардю изрази надежда, че трагичната гибел на младши сержант Гърдев няма да се отрази на отличните отношения между двете страни, включително и в рамките на антитерористичната коалиция в Ирак. По-късно президентът Първанов прие посланика на Полската република у нас Славомир Даброва по същия повод. Като изрази своите искрени съболезнования по повод гибелта на българския военнослужещ, посланик Даброва обеща да поиска пълно изясняване на фактите по инцидента от полското командване на многонационалната дивизия.

Редник Гърди Гърдев е убит от приятелски огън. Това заяви на извънредна пресконференция днес военният министър Николай Свинаров.

Български патрул от три бронирани машини е опитал да спре цивилна иракска кола като е дал два предупредителни изстрела. В това време е започнал "масиран огън" от близък американски пост, при който загива българският редник Гърдев, заяви Свинаров. Той съобщи, че началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев е изпратил писмо до председателя на Съвета на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Ричард Майърс с молба за разследване на случая от компетентните органи на американската армия, с цел да не се допускат подобни инциденти в бъдеще. Военният министър отказа да отговаря на журналистически въпроси. БГНЕС припомня, че в анонимно писмо български рейнджър от Ирак съобщи, че редник Гърдев е загинал от т.нар. приятелски огън и по-точно от стрелба на американски войник, охраняващ радиорелейния пост малко преди крайната точка на българската зона по пътя Тампа. В писмото подробно се описва инцидента от 4 март т.г., при който бе убит редник Гърдев. Първоначалната версия на българските власти, бе че боецът е убит при засада.

Това съобщиха от БГНЕС за ECON.BG

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 25.09   1396 г. – Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в Битката при Никопол, и...