Пътните такси за изминато разстояние се отлагат за 1 март 2020 година

31.07.2019 | 12:40
по статията работи: econ.bg
С обнародваните в „Държавен вестник" на 30 юли 2019 година промени в Закона за пътищата, търговската експлоатация на системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние - ТОЛ, се отлага за не по-късно от 1 март 2020 г.
Пътните такси за изминато разстояние се отлагат за 1 март 2020 година
Снимка: Агенция Пътна инфраструктура

С обнародваните в „Държавен вестник" на 30 юли 2019 година промени в Закона за пътищата, търговската експлоатация на системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние - ТОЛ, се отлага за не по-късно от 1 март 2020 г.

От Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) уточняват, че от днес, 31 юли, се възстановяват месечните винетки за товарните превозни с обща технически допустима максимална маса над 3.5 тона. Услугата е достъпна в познатите канали за покупка на електронни винетки - сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение, терминалите за самотаксуване и на касите на областните пътни управления.

Продажбата на месечни винетки за тежкотоварни автомобили беше прекъсната на 17 юли 2019 г. съгласно разпоредбите на действащия към онзи момент Закон за пътищата.

До въвеждането на тол системата, тежкотоварните автомобили ще ползват републиканската пътна мрежа със заплащане на винетка - месечна, седмична или дневна, допълват от АПИ.

Поредната актуализация на електронната система за събиране на пътни такси на база време и на база изминато разстояние бе извършена от 17 до 23 часа на 29 юли 2019 г., от което възникнаха частични забавяния и прекъсвания, а на някои места бе затруднена продажбите на електронни винетки. Според съобщението на АПИ до медиите, планираното внедряване на софтуерните актуализации е част от подготовката за въвеждане в експлоатация на ТОЛ системата.

Засега не е ясно колко нови актуализации ще има, но АПИ е платила 89 998 200 лв. с ДДС, която е част от общата сума за реализацията и внедряването на ТОЛ системата, на изпълнителя - Консорциум "Капш трафик солюшънс", в който влизат българското, полското, италианското и испанското подразделение на австрийската компания Kapsch.

От АПИ допълват, че тестовете ще продължат в "сух режим", тъй като все още рамките за събиране на данни от тежкотоварни автомобили все още не са поставени на определените за целта места по републиканските пътища.

Сумата беше потвърди пред медиите от проф. Олег Асенов, който беше назначен на 25 юли за член на Управителния съвет на АПИ, а на неговото място като временен началник на Националното ТОЛ управление (НТУ) е назначен Радослав Миленов - началник сектор „Обслужване на потребители" в отдел „Обслужване на клиенти" на АПИ.

Проф. Олег Асенов ще отговаря за ТОЛ системата в АПИ. Преди да бъде назначен за директор на Националното ТОЛ управление, ръководеше отдела "Управление на информационна система и инфраструктура" в АПИ. Бил е и експерт в Екипа за внедряване на системата за електронно таксуване на пътищата. От 2011 г. до момента проф. Асенов е преподавател във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 19.01   383 г. – Аркадий е обявен за император на източната Римска империя. 1419 г. – Стогодишна война: Град Руан се предава на английския крал Хенри V и по този начин...