Пътят Видин - Ботевград ще е готов до 2021 г., за тунел под Петрохан ще се търси инвеститор

07.03.2018 | 16:40
по статията работи: econ.bg
Министърът на финансите Николай Нанков обеща до края на 2020 г. да са готови най-тежките участъци
Пътят Видин - Ботевград ще е готов до 2021 г., за тунел под Петрохан ще се търси инвеститор
Снимка: Пресцентър на МРРБ

Правителството одобри график за завършване на скоростния път Видин - Ботевград до декември 2021 г. и реши да предостави строителството на тунел под прохода "Петрохан" на концесия на частен инвеститор. Двата проекта в Северозападна България са залегнали в правителствената програма, а миналата седмица жители на региона се срещнаха с премиера Борисов и настояха работата по модернизацията на инфраструктурата да се ускори.

Съставен е конкретен времеви график с ясни и последователни стъпки, така че да се осигури скоростно и комфортно придвижване на трафика от Дунав мост 2 към вътрешността на страната и към Егейско море по направлението на европейски транспортен коридор № 4. каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков на заседанието.

Изграждането на пътя е разделено на шест отсечки:

- Етап 1 "Видин – Димово" – с дължина 35.7 км

- Етап 2 "Димово – Бела – Ружинци" – с дължина 22.3 км

- Етап 3 "Ружинци – Монтана" – с дължина 40.3 км

- Етап 4 "Монтана – Враца" – с дължина 28.7 км

- Етап 5 "Враца – Мездра" – с дължина 9 км – рехабилитация

- Етап 6 "Мездра – Ботевград" – с дължина 33 км.

Изграждането им ще бъде разделено на няколко проекта. До 10 дни ще бъдат обявени обществените поръчки за най-тежките участъци, които ще бъдат завършени до края на 2020 г., информира министър Нанков. Той съобщи, че общата стойност на проекта е 1.6 млрд. лв., които ще бъдат осигурени от бъдещи постъпления от тол такси и електронни винетки.

Трасето на скоростния път ще бъде разположено извън населените места по направлението и ще изведе транспортното движение от моста над Дунав при Видин. Част от трасето до Монтана е планирано да бъде с габарити на магистрала – с по две платна за движение и аварийна лента. В тежкия участък от Мездра до Ботевград ще бъде изграден скоростен път с по две ленти за движение във всяка посока, посочи регионалният министър.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че осъществяването на проекта за тунел под прохода "Петрохан" ще стане чрез концесия, защото държавата не разполага с необходимите средства. "Ще предлагаме проекта на инвеститори, които идват в България", каза министър-председателят.

Предвижда се през май тази година Агенция "Пътна инфраструктура" да проведе процедура за избор на изпълнител на прединвестиционно проучване за тунелно преминаване през прохода. "Коридор № 4 е изключително важен, защото прави смисъл и на магистрала "Струма", връзвайки топлото море, осигурява връзка от Солун през София, Видин, към Братислава и Будапеща", добави премиерът. И отбеляза, че от забавянето на въвеждането на тол система заради обжалвания дневните загуби са от 1.5 млн.лв. "Сметнете по 1.5 млн. лв. на ден ако даваме един ден на Видин, един ден на Монтана и един ден на Враца", добави Борисов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия изток...