Работим за свиването на бюджетния дефицит до 2016 г.

11.02.2014 | 10:36
по статията работи: Момчил Лалев
Надяваме се на една по-добра година от икономическа гледна точка, заяви Пламен Орешарски
Работим за свиването на бюджетния дефицит до 2016 г.

Всички се надяваме на една по-добра година от икономическа гледна точка. Добрините обаче не идват сами, а за тях трябва да се работи усилено. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време откриването на националния форум Правителство-бизнес „Рестарт на икономиката“, който стартира днес (11 февруари) в София.

По време на изказването си премиерът нахвърля най-общо целите на икономическата политика на правителството за тази година. Сред тях бяха стимулиране на икономическото развитие, реиндустриализация на икономиката, създаване на стабилна макроикономическа среда и постигане на по-добра стабилност на банковата система.

Развитието на фискалната стабилност за последните 5 години е в положителна насока, смята премиерът. Според изнесените данни към 30 юни 2009 г. консолидираният правителствен дълг е бил 10 млрд. лева, като към 31 март 2013 г. сумата е достигнала 14,4 млрд. лева.  Правителството ще работи за свиване на бюджетния дефицит. По предварителни данни България ще заема пето място в ЕС по нисък бюджетен дефицит до 2016 г., който до тогава ще достигне до 1,1%, посочи той.

Пламен Орешарски се обяви и за поддържане на ниски нива на преките данъци - 10% процента на корпоративния данък и 10% на персоналния подоходен данък. Не се планира повишаване на ДДС, който ще бъде запазен на нивото си от 20%. Тук премиерът изнесе информация за към края на 2013 г. невъзстановеното ДДС е било 240 млн. лева.

Данъчните приходи през второто тримесечие на 2013 г. са били с 520 млн. повече в сравнение за същия период на 2012 г., съобщи още премиерът.

Новости в икономическата политика на правителството

За близо едната година управление на кабинетът „Орешарски“ е предприел и изпълнил общо 14 мерки за подобряване на бизнес климата в страната. Наред с това премиерът е разпоредил да се прави задължителен анализ за ефекта върху бизнес средата на всеки нов административен или законодателен акт.

Правителството ще работи за по-активна роля на държавата в защита на ефективната конкуренция, заяви още Пламен Орешарски. Ще се предприемат и действия за ограничаване на административните тежести върху бизнеса, както и за целенасочено подпомагане на големи частни инвестиционни проекти и за поддържане на антициклична фискална политика.

Инвестициите – на фокус

По време на изложението си Пламен Орешарски засегна и въпроса за мерките, които ще бъдат предприети за повишаване на чужденстранните инвестиции. По думите му предстои да се на направи ревизия на закона на Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ), като се обмисля вариант за изготвяне на нов закон за инвестициите.

Премиерът засегна и темата за големите инвестиционни проекти в страната. Според него кабинетът трябва да работи за тяхното ускоряване, както и за стартирането на газопровода Южен поток при подобрени финансови параметри и спазване на българското и европейското законодателство.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 14.04   73 г. – По време на римската обсада на крепостта Масада стотици евреи извършват акт на масово самоубийство, за да не бъдат пленени. 971 г. – След ожесточено...