Работна група към МТСП подготвя нов Закон за хората с увреждания

08.06.2018 | 13:15
по статията работи: econ.bg
В новия закон ще бъде разписан нов тип социална оценка, която да е съобразена с индивидуалните потребности на хората с увреждания
Работна група към МТСП подготвя нов Закон за хората с увреждания
Снимка: БГНЕС

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е предприело конкретни действия за реформиране на политиките за интеграция на хората с увреждания. С оглед на необходимостта от широк обществен дебат и намирането на консенсус по ключовите въпроси в момента междуведомствена работна група с участието на всички заинтересовани институции и широк кръг от неправителствени организации, разработва проект на нов Закон за хората с увреждания, в съответствие с изискванията на Конвенцията за правата на хората с увреждания. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на Международна конференция на тема „Инвестиции в независим живот“. Събитието се организира от Европейския форум по уврежданията, Европейската мрежа за независим живот и Центъра за независим живот в София. 

В новия закон ще бъде разписан  нов тип социална оценка, която да е съобразена с индивидуалните потребности на хората с увреждания. Целта е постигане на индивидуален подход при оценяването, адекватна преценка на най-подходящия вид подкрепа, съобразен с индивидуалните нужди и възможности за интеграция на лицето с увреждане, което да му осигури възможност да води независим живот в общността, уточни министър Петков. Той допълни, че целта е по-ефикасното насочване на бюджетните разходи към хората,  имащи реална необходимост от тях за компенсиране на наличните им дефицити и за преодоляване на ежедневно срещаните затруднения в жизнената и архитектурната среда. Предвижда се в закона да се регламентира и на нов подход при определяне на необходимия размер на финансова подкрепа към лицата с увреждания - т. нар. лична помощ.

Гарантирането на правата на хората с увреждания е приоритет на правителството и Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на заетостта и социалната политика. Съществен елемент от цялостната политика за подкрепа на децата и пълнолетните лица с увреждания и техните семейства е осигуряването на достъпни, качествени и устойчиви социални услуги. Фокусът е насочен върху развитие на услугите в домашна среда и в общността, прeмахване на институционалния модел на грижа, прилагането на интегриран подход и междусекторно взаимодействие, подчерта министърът. Той уточни, че реализирането на тези мерките е обезпечено със средства от държавния бюджет, както и с финансовата подкрепа на европейските структурни и инвестиционни фондове, основно чрез оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“ и „Региони в растеж“. 

Към момента в страната има общо 710 финансирани от държавния бюджет социални услуги за подкрепа в общността на деца, младежи и пълнолетни лица с увреждания - дневни центрове, центрове за социална рехабилитация и интеграция, центрове за настаняване от семеен тип, защитени жилища и др. В тях се осигуряват възможности за подкрепа на повече от 13 650 деца и лица с увреждания.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 15.02   360 г. – Осветена е първата църква на мястото на днешната "Света София" от император Констанций II и по онова време е известна като Голямата църква в...