Работодателите искат забрана за сливане на почивните дни

04.10.2016 | 12:55
по статията работи: econ.bg
Досегашната практика се отразява негативно на производството и работните процеси в предприятията, както и на цялостното състояние на бизнеса, аргументират се работодателите
Работодателите искат забрана за сливане на почивните дни
Снимка: под лиценза на creative commons

Бизнесът иска промени в Кодекса на труда (чл. 154, ал. 2), с които да отпадне възможността Министерският съвет да размества почивните дни през годината. 

Това става ясно от писмо на национално представителните работодателски организации (НПРО) – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, изпратено до председателите на парламентарните комисии по икономическа политика и туризъм, и по правни въпроси.

Досегашната практика се отразява негативно на производството и работните процеси в предприятията, както и на цялостното състояние на бизнеса, аргументират се работодателите. 

"Страната ни губи между 300 и 400 милиона лева през 2016 г. вследствие на „дългите празници“. Сливането на почивните дни между Великден и Гергьовден заедно с отделното празнуване на 24 май, например, доведе до това, че през м. май 2016 г. имаше 18 работни и 13 почивни дни“, сочат сметките на НПРО. 

Според тях тази практика не води до възстановяване на силите на работниците и служителите, нито до пълноценна почивка, а напротив - до допълнително натоварване, преумора в отделни моменти и стрес на работната място. 

Работодателските организации обръщат внимание върху относително произволния характер на решенията на МС за „сливане“ на групи от празнични дни, което силно затруднява бизнес планирането и разстройва системата на разплащане в държавата. 

„Наличието на два официални празнични дни в седмицата означава автоматично появата на четири дни, в които не могат да се извършват никакви банкови операции и финансови транзакции“, пишат в писмото си работодателите. 

Работодателските организации посочват и факта, че дългите почивки у нас по никакъв начин не са синхронизирани с почивните дни в чужбина - "в съботните дни партньорите ни в чужбина по правило не работят и е нарушена комуникацията помежду ни“.

България е сред държавите членки на ЕС с най-голям брой национални празници, обявени за неработни дни, отбелязват още НПО. 

Според проучване сред представителите на бизнеса, проведено в края на април 2016 г., повече от половината мениджъри категорично възразяват срещу дългите празници и отчитат ясно изразен негативен ефект върху функционирането на техния бизнес. 

В писмото си НПРО отчитат, че сливането на празниците и дългите почивни дни се отразява добре на фирмите от сферата на туризма, както и на част от фирмите от транспорта и търговията, но те представляват едва около 10% от всички компании в страната. 

Според синдикатите  проблем със сливанията няма. 

От БСП на два пъти предложиха да отпадне отработването в събота при дългите уикенди. 

Кои празници и дали да се сливат с делници предлага Социалното министерство. Министър Зорница Русинова е възложила на експертите си да помислят за нови варианти, които да устройват и бизнеса, и работниците.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...