Развиваме регионите с 0,5 млрд. лв.

05.02.2014 | 14:19
по статията работи: Елица Елефтерова
Парите ще задвижат забравени проекти
Развиваме регионите с 0,5 млрд. лв.

Разпределени са близо 0,5 млрд. лв. от Публичната инвестиционна програма. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов след заседанието на МС.

По думите му е постигнато покритие на цялата територия на страната, като няма пропуснати региони и ресурсът на Програмата ще стигне за всички приоритетно оценени и класирани проекти на общините.

Финансовият ресурс е разпределен за проекти по сектори – за ВиК и управление на отпадъците – 78,3 млн. лв.; за транспортна инфраструктура – 104,6 млн. лв.; за социална инфраструктура – 197,5 млн. лв., в това число за училища и детски градини – 25 млн. лв., за висши училища 15,7 млн. лв., за здравеопазване 27 млн. лв., за спортни зали и съоръжения 62 млн. лв. и за други сектори 119 млн. лева. Общо за благоустройството на малките населени места по Програмата са разпределени 112 млн. лева.

Одобрените за финансиране програми на министерствата са насочени към проекти на отделни населени места, обясни финансовият министър. За МОСВ – приоритетно ще се финансират проекти за управление на речните басейни и третирането на отпадъците.

Министерство на регионалното развитие с 20 млн. лв. предстои да се реши нефинансиран проблем от десетилетия, свързан с безводието на някои общини.

Министерство на здравеопазването ще финансира с отпуснатата сума две програми за Спешна помощ, а 12 млн. лв. е финансовият ресурс за програмата за изграждане на Националната здравно-информационна система.

За МОН са насочени ресурси от Програмата за изграждане на инфраструктура на четири университета и един колеж. Министър Чобанов акцентира върху принципното решение да се финансират както малки, така и големи населени места.

„Убеден съм, че с финансовия ресурс на Програмата ще се решат много отдавна нерешени проблеми на регионите“, категоричен е Чобанов. По думите му, ако след провеждане на процедурите по ЗОП и според дадената най-малка цена на доставките, от даден проект се освободи финансов ресурс, той ще бъде преразпределен за друг проект.

Ако обжалването по проведени обществени поръчки се забави значително във времето, проектът може да бъде прекратен и средствата ще се насочат към друг проект.  Очакванията на финансовия министър са за започване на реалното изпълнение на одобрените проекти в средата на годината. 

Междуведомственият съвет за оценяване, приоритизиране и подбор на проекти и програмни предложения за изпълнение на целите на Публичната инвестиционна програма разгледа над 1100 проектни предложения на общините, от които са удовлетворени 392 проекта. Допълнително, по реда на чл. 10 от ПМС №4, в Министерството на финансите са постъпили 16 апликационни форми от министерства, от които са удовлетворени 13.

С постановлението се определя одобрените проекти да получат авансово 30% от сумата на проекта, а последващите плащания да се извършат на база на представени разходооправдателни документи от бенефициентите.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...