Разкрити са нагли злоупотреби в ДФ "Земеделие"

02.02.2010 | 12:41
по статията работи:
Служителите на фонда получавали допълнителни възнаграждения, без да са свършили почти никаква работа
Разкрити са нагли злоупотреби в ДФ "Земеделие"

Изключително слабо усвояване на средствата по Програмата за развитие на селските райони (ПРСС) и ред злоупотреби, като неправомерно раздаване на възнаграждения в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) - това отчете проверка на Сметната палата, обхващаща цялата 2008 и първата половина на 2009 г.


Обработката на един проект се е бавела средно по 237 дни

 

За този период програмата буквално е била блокирана, тъй като заявленията на земеделските стопани не са били разглеждани в определените срокове, съобщава БНТ. Обработката на подадените заявления е била почти нулева до средата на 2009 година. Тогава е имало натрупани над 11 000 необработени проекта на бенефициенти. Към днешна дата те са сведени до близо 3000.

Според одита на Сметната палата обработката на един проект от подаването до одобрението му е отнемала средно 237 календарни дни, като сроковете за обработка по наредба пак за същия период са спазени едва в 25% от проверените досиета.

Заради мудността на чиновниците от фонда, през проверявания период процентът на усвояване на средства по най-голямата действаща европрограма у нас е бил едва 8,7%. Милиони левове са останали неусвоени.


Щедри възнаграждения за служителите за почти нулева ефективност

 

В същото време обаче на служителите са раздавани щедри допълнителни възнаграждения. Най-много пари са получили експертите от сектор "Рибарство и аквакултури", въпреки че те са обработили най-малък обем документи.

Над 2 милиона лева са били раздадени в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) като допълнителни възнаграждения през декември 2008 година, съобщи БГНЕС. Изплащането на парите е ставало без заповед на изпълнителния директор и без да са спазени вътрешните правила на фонда, заяви изпълнителният директор на ДФЗ Калина Георгиева.

За одитирания период всеки служител е получил средно по 20 хил. лв. при обработени 0.5 заявления.


Нарушения на процедурите по ЗОП

 

За проверявания период според Сметна палата са похарчени над 300 хиляди лева без ДДС за провеждане на семинари и обучения и свързаното с това хотелско настаняване, без да се спазват процедурите по Закона за обществените поръчки (ЗОП).


18 служители са отстранени заради конфликт на интереси в ДФЗ

 

18 служители от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) са били отстранени от края на октомври досега в резултат на направена проверка за конфликт на интереси. Това стана ясно още днес, предаде Агенция "Фокус".

Най-фрапантният случай е уволнението на главен експерт от отдела за борба с измамите и противодействие на корупцията от Централното управление на ДФЗ заради издадени указания за изплащане на проект с констатирани нередности по програмата САПАРД.

Двама служители са били уволнени от структурата на ДФЗ в Благоевград заради свързаност с консултантски фирми. Други трима са уволнени от Техническия инспекторат на ДФЗ в Монтана заради роднински връзки с бенефициенти - те са проверявали проекти по Програмата за развитие на селските райони на свои роднини, без да декларират конфликт на интереси. Прикрили са били и нарушения по изпълнението на проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

От областната служба на ДФЗ в Силистра са уволнени двама служители, които са извършвали частна счетоводна дейност по проекти на бенефициенти на фонда - по различни схеми за подпомагане от ДФЗ.

Други двама служители са отстранени от Централното управление на ДФЗ - сектор „Вино", тъй като са направили грешни изчисления на субсидии в полза на бенефициенти на фонда.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 15.09   608 г. – Свети Бонифаций IV става папа. 668 г. – Римският император Констант II е убит в банята си от заговорници. 921 г. – Света Людмила Чешка е убита...