Разликата между износа и вноса у нас е скочила до 7,9 млрд. лв. през 2014 г.

11.09.2015 | 12:00
по статията работи: econ.bg
Импортът на стоки в България продължава да надхвърля значително експорта, отчитат от НСИ
Разликата между износа и вноса у нас е скочила до 7,9 млрд. лв. през 2014 г.
Снимка: Sxc.hu

През 2014 г. България отново е внесла повече стоки от тези, които е изнесла. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Освен това „ножицата“ между двете се увеличава, тъй като експортът ни отчита спад, докато импортът – ръст. Съответно външнотърговското салдо на страната ни отново е отрицателно. 

През цялата минала година българският износ възлиза на 43.2 млрд. лв. Което е с 0.7% по-малко от отчетения през 2013 г. резултат. От данните на статистиката става ясно още, че през първото полугодие на м.г. експортът ни е отчитал предимно спадове, докато през второто шестмесечие през три от месеците имаме ръст. Също така най-голямото намаление е регистрирано през януари – 11% по-малко спрямо първия месец на 2013 г., а най-сериозен ръст – през декември, когато той е бил 9.7 на сто повече спрямо последния месец на предходната година.

Почти идентична ситуация се наблюдава и при вноса. И по този показател през първата половина на 2014 г. има предимно спадове, а за второто шестмесечие е валидно обратното. В сравнение с месечните данни за предходната година най-голям спад на импорта през 2014 г. е отчетен през февруари – 5.9%, а увеличението е най-сериозно през август – 11.1 на сто. 

Външнотърговското салдо на България за 2014 г. е отрицателно и възлиза на 7.9 млрд. лв., отчита статистиката. Още по-тревожното е, че разликата между вноса и износа се увеличава с 900 млн. лв. спрямо резултатите от 2013 г. Ако от сумата се приспаднат разходите за транспорт и застраховки на внесените продукти, външнотърговското ни салдо остава отрицателно, но намалява до 4.4. млрд. лв. 

По-голямата част от българският износ е бил насочен към Европейския съюз. Към останалите страни членки страната ни е експортирала стоки за 26.9 млрд. лв., което представлява увеличение с 3.1% спрямо резултатите от 2013 г. Основните купувачи на българската продукция са били Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 70.6 на сто от родния експорт. 

Вносът от ЕС също отчита ръст. През 2014 г. страната ни е купила стоки от останалите страни членки на обща стойност 31.5 млрд. лв., което е с 4.5% повече спрямо 2013 г. Основните ни търговски партньори са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Износът на България към трети страни през 2014 г. обаче намалява с 6.5 на сто до 16.3 млрд. лв. Основните купувачи на родните стоки са Турция, Сингапур, Китай, Русия и Сърбия. Тези 5 страни формират 53.1% от общия ни износ за държави извън ЕС. 

Данните на НСИ за 2014 г. показват, че и вносът ни от трети страни е намалял спрямо 2013 г. За м.г. той възлиза на 19.6 млрд. лв., което представлява намаление от 3.8 на сто. Най-голям дял от общата похарчена сума от България за импорт на стоки от държави извън ЕС имат Русия, Турция, Китай, Украйна и Сърбия.

Източник: iNews.bg

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 14.01   1477 г. – Московският велик княз Иван III завладява Новгород. 1539 г. – Испания анексира остров Куба. 1690 г. – В Германия е създаден духовият...