Разминаващи се данни за мащабите на лекарските протести

21.01.2008 | 16:59
по статията работи: econ.bg
В големите болници на страната нямаше протестни действия твърдят от МЗ, от БЛС заявяват, че над 70% от лекарите протестират
Разминаващи се данни за мащабите на лекарските протести


По информация, получена в Министерството на здравеопазването от директорите на лечебни заведения за болнична помощ, днес не са провеждани протестни действия в структуроопределящите болници в страната, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

Работният ден започна и протича нормално в университетските и областните болници. Медицинските специалисти и лекари от областните болници в Добрич, Велико Търново, Кюстендил, Пловдив, Враца, Благоевград, Ямбол, университетските болници във Варна, Пловдив, "Св. Анна" – София, МБАЛСМ „Пирогов”, МБАЛ „Св. Иван Рилски”, Специализираната болница по сърдечно-съдови заболявания, Специализираната болница за активно лечение „Св. Наум”, Специализираната болница по онкология, МБАЛ „Царица Йоанна” и МБАЛ „Александровска” не стачкуват.

По данни на директорите на регионалните центрове по здравеопазване в област Враца от 13-те лечебни заведения за болнична помощ (болници и диспансери), единствено в МБАЛ „Козлодуй” са протестирали 8-9 лекари. В отделни, единични случаи, лечебни заведения са подкрепили символично протеста. В област Габрово символична е била подкрепата в лечебните заведения в гр. Трявна и гр. Севлиево, в лечебните заведения в Монтана, Ловеч (МБАЛ-Ловеч и МБАЛ-Троян) и Плевен (МБАЛ – Никопол).

По последните получени данни няма ефективно протестиращи в областите Перник, Пазарджик, Разград, Силистра, Стара Загора, Шумен, Видин, Велико Търново и Варна.

Между 70% и 100% от лекарите в страната участват в протестните действия, твърдят от Българския лекарски съюз, цитирани от БГНЕС. Информацията е на база на постъпилите данни от областните центрове Кърджали, Ямбол, Плевен, Шумен, София-област, Търговище, Варна, Стара Загора и Видин.

В различните региони процентът на участие на лекарите от болниците варира от 70% до 100%. Включили са се и около 95% от общопрактикуващите лекари и 90% от специалистите в доболничната помощ, посочват от БЛС.

В няколко университетски болници в София, Стара Загора и Варна, директорите са спуснали указания да не се провеждат протестни действия, но въпреки това лекарите от отделни клиники са подкрепили протеста и са изразили недоумение защо точно в тези болници, които имат много големи дългове, директорите проявяват такава пасивност, допълват от Лекарския съюз.

Информацията на съсловната организация обаче противоречи на другите данни от големи здравни заведения в страната, които вече обявиха, че няма да се включат в протеста.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...