Разсрочено издължаване към НАП за затруднени фирми

11.10.2013 | 14:30
по статията работи: Петя Бързилска
За последните 6 месеца от разрешения за неотложни плащания са се възползвали над 6000 компании
Разсрочено издължаване към НАП за затруднени фирми

Фирми ще могат да поискат от НАП да им бъде разрешено да плащат дълговете си на части с издаването на разрешение за неотложно плащане. Това ще важи обаче само за тези, които изпитват временни финансови затруднения и чиито банкови сметки са запорирани от приходната агенция, обясняват от НАП.

Процедурата включва отправяне на писмено искане до публичния изпълнител, който може да определи процент от постъпленията по банковите сметки на длъжника да се удържат за плащането на задължения към бюджета, а част от средствата да продължат да се използват за неотложни плащания по договори. Тези догори трябва да са свързани с основната им дейност, като например плащания към доставчици, за заплати на персонала и др. подобни.

Задължителни условия за разрешаване на неотложно плащане са сумите да са дължими по договори, свързани с основната дейност на длъжника и възможността забавянето или неплащането на тези суми да доведе до тежки стопански последици за длъжника.

Най-често държавата в лицето на НАП задържа между 20 и 30% от всички постъпления по банковата сметка на фирмата, получила разрешение за неотложно плащане, допълват още от приходната агенция. Възможно е да се договори и месечна сума, която да се отчислява от банковата сметка на длъжника.

За да получи възможност да плаща на части, длъжникът трябва да представи и банкови извлечения за доказване на паричните потоци. Също така трябва да се представят прогноза за очакваните приходи и разходи за периода, за който се иска разрешението, както и обезпечение на целия си дълг, заедно с изтеклите лихви. Най-често за дообезпечение на публичното вземане служат превозни средства, машини, оборудване, недвижими имоти.

Обикновено разрешенията за неотложни плащания се издават за период от един до 3 месеца. Няма пречка обаче те да бъдат продължени, ако длъжникът спазва договорените условия. Процедурата по издаване на разрешение обикновено трае не повече от 7 дни.

За последните шест месеца от разрешения за неотложни плащания са се възползвали над 6000 компании, за чиито дългове за близо 450 млн. лв. са постигнати споразумения за плащането им на части.

„Този вид разсрочване е от полза и за държавата, и за фирмите. НАП няма интерес да продаде имуществото на длъжника, защото фалитът ще доведе до това да няма кой да плаща данъци догодина. По-добре е да се намери начин дългът да се внася, макар и на части ”, каза изпълнителния директор на НАП Бойко Атанасов във връзка с използвания подход.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....