Разходите за социална защита растат

26.09.2017 | 15:15
по статията работи: econ.bg
Сред обезщетенията за социална защита най-висок дял заемат разходите за „Навършена възраст/Старост”
Разходите за социална защита растат
Снимка: БГНЕС

Разходите за социална защита в България през 2015 г. са се увеличили спрямо предходната година с около 2,2% до 15,8 млрд. лв., което представлява около 17,9% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за същата година. В сравнение с предходната 2014 г. общите разходи за социална подкрепа се увеличават с около 2,2%, а съответният им дял от брутния вътрешен продукт намалява с 0,6 процентни пункта.

Това сочат данните за България, отчетени от Европейската система за интегрирана статистика на социалната защита (ESSPROS), за 2015 г., съобщават от Националния статистически институт.

През 2014 г. делът на разходите за социална подкрепа от БВП беше 18,5%, а през 2013 г. - 17,6 на сто.

През 2015 г. отчетените в ESSPROS приходи за финансиране на системата за социална защита в страната са в размер на 16,95 млрд. лв., от които 8,03 млрд. лв. са средства от държавния бюджет, 8,61 млрд. лв. са средства от осигурителни вноски и 309 млн. лв. са класифицирани като други приходи. Спрямо предходната година е отчетено увеличение на приходите от осигурителни вноски с 6,9%, а на вноските от държавния бюджет - с 6,6%. 

Сред обезщетенията за социална защита най-висок дял заемат разходите за „Навършена възраст/Старост” (44,7%) с основен компонент „разходи за пенсии“. Значителен дял заемат и разходите за „Болест/Здравна грижа” (26,8%) и „Семейство/Деца” (10,9%). 

През 2015 г. разходите за парични обезщетения са в размер на 10,6 млрд. лв., или 69,2% от общо изплатените обезщетения за социална защита. Разходите за обезщетения в натура са в размер на 4,7 млрд. лв., приблизително колкото са били през 2014 година.

За посочения период по функция „Болест/Здравна грижа” са изплатени 4,1 млрд. лв., или 26,8% от общо изплатените обезщетения за социална защита. Разходите за „Инвалидност” са 1,1 млрд. лв., или 7,6% от общо изплатените обезщетения за социална подкрепа.

Разходите за „Навършена възраст/Старост” заемат най-голям дял от изплатените обезщетения за социална защита (около 44% за периода 2013 - 2015 г.). Към функцията се включват всички видове пенсии, отпускани след навършване на законово установената възраст за пенсиониране в страната. През 2015 г. по това перо са изплатени 6,8 млрд. лв. Изплатени са и 37,9 млн. лв. обезщетения в натура (разходи за домове за стари хора и дневни центрове за стари хора), или 0,8% от общите разходи по функцията.

По функция „Наследници” са изплатени 840,8 млн. лв., или 5,5% от общо изплатените обезщетения за социална защита. Тук се включват наследствените пенсии, добавката към пенсията на починал/а съпруг/а, както и еднократните суми, изплатени на наследници на починало осигурено лице или пенсионер от Универсален/Професионален пенсионен фонд.

Разходите за обезщетения за „Семейство/Деца” заемат 10,9% от всички обезщетения за социална подкрепа. Общият размер на изплатените компенсации по перото е 1,6 млрд. лв. и спрямо предходната година нарастват с 4,5%.

За „Безработица” са изплатени обезщетения в размер на 445,7 млн. лв., или 2,9% от общо изплатените средства за социална защита. Спрямо предходната година разходите по функцията се увеличават с 2,7%.

През 2015 г. са изразходвани 0,5 млн. лв. за обезщетения по функция „Жилищни нужди“.

За „Социално изключване, некласифицирано другаде” през периода изплатените обезщетения са в размер на 243,8 млн. лв., или с 2,5% повече спрямо предходната година. Общият размер на изплатените обезщетения в натура е 189,1 млн. лв., или с  5,0% повече спрямо предходната година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 28.03   37 г. – Сенатът на Римската империя удостоява император Калигула с титлата Принцепс. 193 г. – Римският император Пертинакс е убит от Преторианската гвардия,...