Разширяват пречиствателната станция на кв. "Меден рудник" в Бургас

20.02.2012 | 11:57
по статията работи: Лили Бончева
Проектът е на стойност 23 млн. лв. и се очаква да бъде завършен през 2015 г.
Разширяват пречиствателната станция на кв. "Меден рудник" в Бургас

Община Бургас подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект за разширяване на пречиствателната станция за отпадъчни води в квартал "Меден рудник".

Той бе официално връчен на церемония в столицата от премиера Бойко Борисов, в присъствието на министъра на околната среда и водите Нона Караджова и нейния заместник Ивелина Василева.

"Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) – Меден рудник – 2 етап: разширение" е шестият проект, финансиран от Оперативна програма "Околна среда 2007-2013", по който Община Бургас е бенефициент.

"Меден рудник" има нова пречиствателна станция, открита преди две години, която е изградена със средства по предприсъединителните фондове на ЕС. Навремето обаче не са били отчетени бързите темпове, с които се развива най-големият бургаски жилищен комплекс. По неофициални данни в момента той има 80 000 жители, а сегашният капацитет на ПСОВ е да обслужва 45 000 жители. Затова Община Бургас е насочила усилията си към подготовка на проект за увеличаване капацитета на пречиствателната станция, коментират от общинския пресцентър. Новите съоръжения ще бъдат изградени на същата площадка, на която са разположени и сегашните.

"След изпълнението на всички проектни дейности, в края на 2015 г. "Меден рудник”, където живее една трета от населението на града, ще разполага с отговаряща на съвременните му нужди ВиК мрежа”, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Разширението на ПСОВ – Меден рудник ще бъде реализирано на два етапа. Първият предвижда подготовката на инвестиционния проект за рехабилитация на приоритетни канализационни участъци в зони А, Б и Г на жилищния комплекс, обследване и предложение на вариант за разширение на водоснабдителната и канализационна мрежа в зона Д на комплекса, както и подготовката на идеен проект за повишаване капацитета на ПСОВ – Меден рудник чрез изграждане на 2 нови биобасейна и един вторичен утаител. Този етап е оценен на 790 962 лв., които ще бъдат финансирани изцяло от Оперативната програма.

Вторият етап предвижда реализацията на инфраструктурните обекти и е на стойност 22 522 890 лв.

В момента на територията на "Меден рудник” се изпълнява друг мащабен инфраструктурен проект, финансиран от ОПОС. Той е за подмяна на амортизирани водопроводни участъци и изграждане на две канално-помпени станции с тласкател за отвеждане на отпадъчните води до ПСОВ. С неговата реализация се повишава качеството на доставената вода до домакинствата в комплекса и се ограничават загубите по мрежата.

Новият проект пък подобрява отвеждането на водите и тяхното пречистване, за да бъде постигнат цялостен ръст в качеството на предлаганата ВиК услуга за жителите на "Меден рудник”.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 23.11   176 г. – Римският император Марк Аврелий отпразнува триумфа си на победител след 8-годишно отсъствие от столицата, през което време ръководи военни операции. 1492 г....