Районният съд се мести във Военното НДК

21.08.2012 | 16:18
по статията работи: Петя Бързилска
В следващите 3 години ще бъдат отпуснати 90 млн. лв. за строителството на съдебната палата във Варна
Районният съд се мести във Военното НДК

Наказателното отделение на районния съд и районната прокуратура ще бъде преместено в така нареченото Военно НДК. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов. 

Днес премиерът проведе среща заедно с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и министъра на правосъдието Диана Ковачева с председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и и.д. председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов в сградата на СРС. Владимира Янева и Методи Лалов са благодарили за усилията, които полага правителството за намиране на адекватни решения на наболелите проблеми, се казва в съобщението на Министерски Съвет (МС).

След проведения разговор стана ясно, че по време на предстоящото заседание на Министерския съвет се очаква да бъде разгледано решение за предоставяне на 10 млн. лв. от бюджета на Министерството на отбраната по бюджета на Министерството на правосъдието, за да може в бизнес сградата с хотелски комплекс в центъра на София, т.нар. Военно НДК (Националния армейски комплекс) да бъдат преместени наказателното отделение на районния съд и районната прокуратура.

"По този начин осигуряваме адекватни условия за работа на около 600 души, включително и на хората от администрацията – деловодство, архив. Въпреки преместването, няма да отнемаме правото за ползване на сградата на Софийския районен съд", заяви премиерът. Той допълни, че държавата ще отпусне допълнително средства в размер на около 4 млн. лв. на Столична община, свързан с реализацията на проект, чрез който да бъде изграден подземен паркинг, удобен за служителите.

Утре правителството ще обсъди отнемането поради отпаднала нужда от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти” правото на управление върху част от имот – публична държавна собственост. Той се намира в гр. София, местност „Лагера”, бул. „Цар Борис III” N54 (сградата на ГУСВ).

"Ще  предоставим безвъзмездно терена за управление на Министерството на правосъдието, за нуждите на около 500 души от Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура", каза министър-председателят. Той подчерта, че за целта от държавния бюджет ще бъдат осигурени 6.9 млн. лв. Имотът обхваща трети, четвърти и пети етаж на административната сграда и 10 паркоместа.

Бойко Борисов допълни, че ще бъдат опуснати и поетапно 90 млн. лв. през следващите 3 години за строителството на съдебна палата в гр. Варна, ако преговорите със строителя завършат успешно.

"Сградите, които към момента се ползват от магистратите и служителите на органите на съдебната власт на най-натоварения съдебен район в страната не удовлетворяват нуждите от подходящи условия за изпълнение на функциите им. Необходимостта от намирането на подходящ имот, съобразен като функционалност и площ със специфичните потребности на правораздавателната дейност доведе до реализиране на инвестиционните намерения на Министерството на правосъдието по преустройство", изтъкна министър Диана Ковачева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 18.01   532 г. – В Константинопол въстанието Ника, насочено срещу високите данъци и корупцията при император Юстиниан I, е потушено жестоко от войниците на Велизарий, избити...